Co o vašem zdraví prozradí běžná chůze

 Zdraví 
23. ledna 2020 13:53 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Styl chůze má každý jiný  Depositphotos
Možná budete překvapení, ale způsob vaší chůze o vašem zdraví může prozradit mnohé. Díky ní se můžete o sobě dozvědět něco, co ještě netušíte. Zjistěte, co o vašem zdraví styl chůze signalizuje.

Chůze vás může upozornit na nejrůznější neduhy. Cukrovku, artritidu, nedostatek vitaminů nebo dokonce začínající demenci. Kromě nemocí lze z chůze vyčíst něco o vašem sexuálním životě či o povaze. Možná z chůze o sobě zjistíte něco, o čem jste doposud neměli ani ponětí.

Dupání

Máte v poslední době tendenci dupat? Nohy zvedáte vysoko a následně je prudce spouštíte na zem. Můžete mít začínající poruchu přijímání podnětů o poloze těla. Jednoduše v nohou ztrácíte citlivost, což se děje při velkém nedostatku vitaminu B12.

Když vám ve velkém množství dlouhodobě vitamin B12 chybí, může to vést k poškození nervů, které ovládají pohyb. K těžkopádné chůzi se může postupně přidávat i svalová slabost. Nemusí jít jen o nedostatek vitaminu, ale i o příznaky cukrovky.

Krátké a rychlé kroky

Nejčastěji cupitají ženy, protože jsou zvyklé nosit boty s vysokým podpatkem. Z dlouhodobého hlediska si tím bohužel ničí nohy, což si většinou uvědomí, až když mají velké bolesti. Podle odborníků krátké krůčky znamenají, že u vás začíná propukat osteoartróza.

Když cupitáte, dostatečně si neprocvičíte pánevní dno, což může způsobit, že nebudete schopné při pohlavním styku dosáhnout orgasmu.

Kolébání boků

Kroutíte běžně při chůzi boky? Patrně vás trápí ochablé pánevní svalstvo. Pokud nebudete cvičit a svaly si nezpevníte, povede to k bolestem zad, kříže a nohou.

Nejde o žádný neobvyklý jev, děje se to většině lidem, kteří necvičí a mají sedavou práci. Těch je opravdu hodně, takže se nemusíte bát, že jste v tom sami. Pánevní svalstvo můžete posílit různými speciálními cviky. Vhodná je jóga či pilátes.

Pomalé kroky

V průměru ujde zdravý člověk 1,3 metru za vteřinu. Pokud se vaše rychlost diametrálně odlišuje, to znamená, že ujdete třeba jen 0,8 metru za sekundu, něco s vámi není zcela v pořádku. Rychlost chůze se s postupujícím věkem pochopitelně snižuje, ale nejde o jediný faktor, který ovlivňuje rychlost chůze.

Pomalá chůze může značit začínající artritidu, diabetes a dokonce i demenci. Ta údajně postihuje lidi s pomalou chůzí mnohem více než ty, kteří chodí rychle. Dále čtěte: Mrtvice se bojí téměř všichni. Jak poznat její příznaky a jak reagovat?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008