Ostrá jídla urychlují spalování, pomohou vám shodit pár kilo
Není totiž žádným tajemstvím, že ostrá jídla opravdu pomáhají se štíhlou linií. Ostatně najít mezi obyvateli Asie, kde se ostrá jídla jí především, někoho obézního, je téměř zázrak.
Ostrá asijská jídla jsou totiž nejen lehká, ale díky ostrým přísadám obsahují látky, které urychlují spalování kalorií. Například kapsaicin, sloučenina nalezená v jalapeño a kajenských papričkách, uvolňuje v těle stresové hormony, jako je adrenalin, urychluje schopnost těla spalovat kalorie.
V asijské kuchyni, nebo třeba i v té mexické či jihoamerické, se rovněž hojně používá zázvor. Mezi jeho nejzákladnější vlastnosti patří i to, že urychluje metabolismus.
Kurkuma i koriandr
Velmi užitečná je rovněž kurkuma, která nemůže chybět v žádném indickém jídle. Pro svou žlutou barvu je součástí většiny koření kari. Opěvována je zejména pro podporu a urychlení trávení.
Koriandru se někdy přezdívá asijská petržel a faktem je, že se bez něj neobejde žádná asijská, jihoamerická a mexická kuchyně. Listy koriandru jsou bohaté na vitaminy B1 a B2, vitamin A a vitamin C. Koriandr má pozitivní vliv na trávení, ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus.
Curry pasty
Pokud jste si třeba dosud netroufli uvařit žádné asijské jídlo z curry pasty červené či zelené, vůbec se nebojte. Je to nejen jednoduché, ale taková curry pasta je fakticky směsí různých zdraví prospěšných koření. Většinou curry pasty obsahují i pálivé papričky, zázvor, koriandr, kurkumu či kardamon a řadu dalších zdravých ingrediencí.
Ostrá jídla, jejichž součástí jsou tato koření, nejen urychlují metabolismus a trávení, jsou také ale velmi kaloricky lehká. Takové thajské kuře na červeném kari s jasmínovou rýží má v jedné porci jen 616 kalorií. Dále čtěte: Voda s citronem pomáhá, ale jen ve správném množství.