Voda s citronem pomáhá, ale jen ve správném množství

 Zdraví 
22. prosince 2019 10:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Voda s citronem pomůže při správném dávkování Depositphotos
O výhodách různých potravin se toho namluví opravdu hodně. Podobné je to i s vodou s citronem. Někdo ji pije studenou, další zase vlažnou. Blahodárné účinky má ale tento nápoj jen při správném dávkování.

Všichni bychom rádi objevili jednoduchou, přirozenou, levnou a dobře chutnající přísadu, díky které budeme energičtí, štíhlí a s dobrou náladou. A citron ve vodě něčím takovým opravdu je, navzdory tomu, kolik toho čteme o zázračných výhodách různých potravin.

Než se dostaneme k tomu, proč byste mohli chtít pít citronovou vodu, definujme si podmínky. Nemluvíme o tom jediném plovoucím plátku citronu, aby byla voda příjemnější a trochu méně nudná. Jde o šťávu z minimálně ½ citronu smíchanou s vodou. A důležité je, abychom používali bio citrony. Chceme přece citronovou vodu a nikoli pesticidní vodu.

Citronová voda je bezpečná, ale podle Americké asociace zubních lékařů byste také měli pít hodně čisté vody, protože kyselina v citronu může časem erodovat zubní sklovinu.

Jaké jsou benefity citronové vody?

Díky pravidelnému pití citronové vody do sebe dostaneme větší množství tekutin než obvykle. Řada lidí obecně pije méně, než by měla. Nápoj z čerstvé citronové šťávy, navíc bez cukru, je proto dobrou volbou.

Citronová šťáva obsahuje řadu anitoxidantů a flavonoidů, které chrání vaše buňky před poškozením a pomáhají redukovat zánět. Lidé, kteří například trpí zácpami, mohou citronovou šťávu v teplé vodě použít pro zdravé vyřešení problému.

Pokud trpíte ledvinovými kameny, citronová voda je vaším přítelem. Tyto neuvěřitelně bolestivé krystaly se tvoří v ledvinách, kde se koncentrují látky jako vápník, kyselina močová a oxalát a pití citronové vody (se šťávou ze dvou citronů denně) může pomoci zabránit tvorbě kamenů.

Voda s citronem může pomoci i vaší pokožce. I když vás množství vitaminu C v citronech nezbaví vrásek, antioxidant chrání před účinky slunce, a tak může zabránit rychlejší tvorbě vrásek a pigmentových skvrn. Podílí se také na syntéze kolagenu, který udržuje elasticitu kůže.

Tento nápoj rovněž může pomoci s hladinou cukru v krvi. Laboratorní výzkum prokázal, že citronová šťáva zpomaluje trávení škrobu, což otupuje odezvu na hladinu cukru v krvi. Tím je menší pravděpodobnost, že byste přebytečný cukr ukládali do své krve jako tuk. Dále čtěte: Bojíte se nezdravého vánočního přejídání? Prozradíme vám fígl, jak se mu lze vyhnout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve