Bojíte se nezdravého vánočního přejídání? Prozradíme vám fígl, jak se mu lze vyhnout
Vánoční čas je tradičně spojován s hodováním. Důsledkem neustálého pojídání cukroví a dopřávání si vydatných obědů a večeří pak bývá nejen nadýmání, pálení žáhy, průjem, zácpa, či dokonce žlučníkový záchvat, ale rovněž oslabená imunita.
„V našich střevech sídlí téměř 80 procent všech buněk imunitního systému. Zároveň zde panuje velmi specifické prostředí, které je tvořeno koloniemi různých prospěšných bakterií, takzvaných probiotik,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Je-li prostředí v našich střevech narušeno, nejen, že se může dostavit řada zažívacích potíží, ale významně je ovlivněno i fungování naší imunity.
Obrana proti přejídání? Jezte pomalu
Aby naše střeva, a tím pádem i imunitní systém dobře fungovaly, je nutné o ně pečovat. Začít lze již u stravovacích návyků. Svému zažívání velmi ulehčíme práci tím, že veškerou stravu řádně rozmělníme v ústech žvýkáním a kousáním a rovněž tím, že budeme jíst pomalu.
Jíme-li příliš rychle, je větší riziko, že se přejíme. Obecně se totiž uvádí, že než náš mozek přijme ze žaludku signál o tom, že jsme již sytí, trvá to celých 20 minut. Pokud do sebe tudíž celou porci na talíři „naházíme“ za 10 minut, pravděpodobně si ještě půjdeme přidat, protože se nebudeme cítit najedení. Později se ale dostaví těžký žaludek a únava způsobená zbytečným zatížením organismu.
Vyvažujte cukroví ovocem
Období vánočních svátků a oslav nového roku představuje pro zažívání velký nápor. Během zhruba dvou týdnů se poměrně výrazně změní náš jídelníček. Jíme více sladkého a tučného jídla, navíc častěji, než jsme zvyklí. Přejídáním tak zatěžujeme svůj organismus i větším množstvím kyselin. Tento nápor na naši trávicí soustavu můžeme částečně kompenzovat tím, že zvýšíme i příjem zásaditých potravin: ovoce, zeleniny, sóji, ořechů, semen, některých bylinek a dalších.
Dopřejte střevům vlákninu a probiotika
Dobrému trávení napomáhá celá řada potravin. Mezi nejčastěji zmiňované patří ty bohaté na vlákninu. Zvýšený příjem vlákniny během vánočních svátků se tak rozhodně vyplatí. Kromě vlákniny je dobré tělu dopřát i dostatek potravin obsahujících probiotika. Kolonie střevních bakterií se tak mohou snáze regenerovat a rozrůst do potřebného počtu. Tyto bakterie jsou hojně zastoupeny v jogurtech, kefíru, acidofilním mléku, podmáslí či různých fermentovaných potravinách, jako je třeba kysané zelí, korejské zelí kimchi nebo kvašené okurky. Dále čtěte: Alergie útočí i v zimě. Nejnebezpečnější jsou roztoči, plísně a chlad.