Rakytník je opravdová vitaminová bomba, proto jej užívali i ruští kosmonauti

 Zdraví 
21. prosince 2019 10:33 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rakytník řešetlákový se dnes hojně vyskytuje i v Evropě Depositphotos
V Rusku se nazývá “sibiřským zázrakem” a “citroníkem severu” a užívali jej dokonce i ruští kosmonauti. V lékařství se využívá již odpradávna. Jeho plody obsahují vitaminy B, C, D, E, K, organické kyseliny, minerály a další důležité látky. A o jakém zázraku se bavíme? O rakytníku řešetlákovém.

Drsné hory, vysoká nadmořská výška a dlouhotrvající zimy. Takové podmínky panují v horách Ruska, Číny a části Evropy, odkud původně nenápadný keř pochází. Je to větrosnubný opadavý keř. Tomuto keři s jasně oranžovými bobulemi byly odjakživa připisovány léčebné a hojivé účinky. Používal se v tradiční čínské medicíně a zmínky o něm lze najít i v antickém lékařství. Rakytník je navíc velmi rozšířený, neboť jej dnes naleznete v celé Evropě, stejně jako na mnoha místech Asie.  

Vitaminová bomba

Co je na rakytníku vlastně tak úžasného? V prvé řadě je to velmi vysoký obsah vitaminu C. Uvádí se, že zralé rakytníkové bobule ho obsahují zhruba 25x více než třeba pomeranč. Poslední studie ukazují, že rakytník je také bohatým zdrojem omega-3, omega-6 a dalších mastných kyselin a vitaminů.

Rakytník je stále častěji přidáván i do kosmetických přípravků. Ty pomáhají v péči o poškozenou pokožku a hodí se i pro malé děti. Používají se nejčastěji ve formě mastí nebo olejů. Plody rakytníku podporují imunitní systém, takže lidem, kteří by potřebovali zlepšit obranyschopnost organismu, je určitě doporučujeme. Dále mají kladný vliv na trávení, protože účinkují i při průjmech, žaludečních vředech a pozitivně působí na střevní peristaltiku nebo tvorbu trávicích enzymů. Rakytník může regulovat krevní oběh a rovněž napomáhá detoxikaci. Podle některých informací má dokonce protinádorové účinky a dokáže podpořit ozařování rakoviny.

Rakytník má široké uplatnění

Vzhledem k oblibě rakytníku si lze pořídit sušené plody, případně z nich vyrobený rakytníkový olej či mast. Připravit si z něj ale můžete rovněž kompoty, marmelády, džemy, čaj, šťávy, ocet, víno anebo likér, který představuje oblíbenou formu konzervace. Uplatnění ovšem nachází i při vaření. Může být např. součástí polévek a připravit si je možné i rakytníkovou omáčku, která je doporučována především ke zvěřině. K posílení imunity v zimním období pak může skvěle posloužit rakytníkový med, kdy stačí smíchat vylisovanou šťávu z rakytníku s tekutým medem v poměru 1:3.

Léčivé účinky

  • posiluje celý imunitní systém
  • pomáhá játrům
  • pomáhá plicím
  • podporuje trávení
  • čistí organismus a rozpouští hleny
  • zlepšuje krevní oběh a krvetvorbu
  • pomáhá proti kožním nemocem
  • zpomaluje proces vypadávání vlasů
  • vykazuje účinky proti rakovinovým nádorům

Produkty z rakytníku řešetlákového jsou velmi chutné a jejich příprava velmi jednoduchá. Nabízíme alespoň základní z nich. Zkuste a určitě nám dáte za pravdu. 

Rakytníkovo-pomerančový džem

Suroviny

  • 350 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 250-300 ml rakytníkové šťávy
  • 400 g cukru
  • želírovací fix prášek 2v1 nebo želírovací cukr

Postup  

Pomerančovou a rakytníkovou šťávu dáme do hrnce. Obsah želírovacího prášku smícháme se dvěmi lžícemi cukru, vmícháme do šťávy a přivedeme k varu. Přisypeme cukr, opět přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme minutu. Doba varu záleží na tom, jaký druh želírovacího prášku použijete. Džem plníme do teplých sklenic a hned zavíčkujeme.

Rakytníkový elixír

Suroviny

  • 1 až 2 lžíce rakytníku (čerstvých plodů; pokud máte zmražené, nechte je rozmrznout)
  • 1/2 šálku vody

Postup

Rakytník rozdrťte v hmoždíři (nebo ho zkuste rozmixovat) tak, aby všechny plody pustily šťávu. Přes sítko proceďte všechnu rozdrcenou směs a zamíchejte. Můžete požívat celý rok.

Rakytníková limonáda

Suroviny

  • litr vody
  • hrst rakytníku
  • lžíce medu

Postup

Rakytník s trochou vody rozmixujeme, přidáme med podle chuti a dolijeme vodu tak, aby byl nápoj podle vašich představ. Můžeme ihned podávat. Tento nápoj vás posilní v období chřipek a nachlazení.

Kompot z rakytníku

Suroviny

  • plody rakytníku
  • 70 % cukerný roztok

Postup

Celé plody rakytníku se mohou také kompotovat. Oprané a okapané se zalijí 70% cukerným roztokem (sirupem) a sterilují se po dobu 20 minut.

Kontraindikace

Konzumace rakytníku je považována za bezpečnou i u malých dětí nebo těhotných či kojících žen. Vyšším dávkám by se však měly vyhnout osoby trpící pankreatitidou, hepatitidou, cholelitiázou nebo akutní cholecystitidou. O dalším posilování imunity si přečtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47