Potraviny, které vás mohou ochránit před vznikem zánětu

 Zdraví 
13. ledna 2020 07:38 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ze zázvoru si můžete udělat čaj  Pixabay
Zánět je pro lidské tělo potřebný, protože skrze něj se organismus vypořádává s parazity. Někdy zánět trvá pouze krátkou chvíli, jindy však dlouhodobě přetrvává, nebo se opakuje. Dlouhodobě probíhající zánět může být však spouštěč vážnějších nemocí. Jaké potraviny vám pomohou předcházet zánětům?

Na záněty lidem lékaři předepisují antibiotika. Ta při dlouhodobém užívání neničí pouze bakterie, které vás ohrožují, ale i ty, které potřebujete. Po delší době vůči nim můžete být dokonce i imunní, což pro vás může představovat velký problém. Zaměřte se na potraviny, které fungují jako prevence před záněty.

Kurkuma

Kurkuma je koření z mletého oddenku kurkumovníku. Kurkuma dokáže potlačit hned několik zánětlivých látek a díky tomu se můžete vyhnout zánětům. Často ji používají lidé, kteří mají kožní onemocnění. Ulevuje některým jedincům, kteří trpí lupénkou a bolestmi kloubů.

Ryby

Ryby obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty mají protizánětlivé účinky a posilují imunitní systém. Tady je důkaz, že všechny tuky nejsou nezdravé. Pokud jste alergici, jezte zejména čerstvé ryby, nebo byste mohli být svědky nepříjemných kožních projevů.

Zázvor

Oddenek zázvoru se používá jako koření. Můžete ho i nastrouhat a udělat si z něj čaj. Má velmi výraznou chuť a je léčivý. Přidává se do mnoha asijských jídel. Pomáhá lidskému organismus v boji proti zánětům. Pokud vás trápí opakované kvasinkové infekce, pijte každý den vylouhovaný zázvor, který vám v boji s nimi pomůže a zároveň i posílí váš imunitní systém.

Česnek

Česnek většina lidí používá jako přísadu do různých jídel, ale nevědí, nebo neuvažují nad tím, že má léčivé účinky. Česnek totiž funguje jako přírodní antibiotikum, takže vám pomůže předejít vznikajícímu zánětu.

Česnek navíc pročišťuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje funkci srdce a pomáhá se střevními potížemi. Střeva udrží v dobré kondici i přírodní probiotika. Pokud vám to není vyloženě nepříjemné, měli byste česnek jíst syrový, aby vaše tělo z něj načerpalo co nejvíce léčivých látek.

Lněné semínko

Lněné semínko funguje jako prevence před vznikem zhoubných nádorů. Kromě toho posiluje imunitu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Navíc obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod