Jak zklidnit rozbouřený žlučník

 Zdraví 
03. ledna 2020 11:06 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
I takto může vypadat žlučníkový kámen Internet
Přemíra jídla a nevhodné pokrmy umí probudit náš žlučník. Co dělat při žlučníkové kolice a jak předcházet jejímu opakování? Máme pro vás dobré rady.

Náš žlučník produkuje každý den kolem půl litru žluči, která se v těle používá zejména na emulgaci tuků, které má tělo strávit. Vlivem genetických sklonů či nevhodnou stravou dochází ke vzniku žlučníkových kamenů. Jestliže zablokují odchod žluči, dochází ke žlučníkové kolice.

Projevy koliky

Projevy žlučníkové koliky jsou sice u různých lidí různé, ale obvykle zahrnují pocit plnosti, nevolnost, nafouknuté břicho a prudkou bolest v pravém podžebří, která vystřeluje do zad. Bolest má jednotlivé vlny, kdy nemocný vnímá chvíle, kdy je mu podstatně hůř a chvíle, kdy se mu dočasně uleví. Může se dostavit říhání, někdy dojde k zažloutnutí bělma. Objeví se někdy i zvracení, zejména při stisku břicha na pravé straně.

První pomoc

Lehněte si na levý bok a na pravou rozbolavělou stranu přikládejte studený obklad. Tím poněkud eliminujete možnost rozvoje zánětu. Můžete použít i volně prodejné léky ve formě kapek či tablet. O jejich vhodnosti se poraďte v lékárně nebo přímo se svým lékařem. Můžete si také udělat nějaký bylinný čaj. Určitě pomáhá mátový. Připravit si ale můžete i heřmánkový či šalvějový. Existují i směsi namíchané speciálně pro nemocný žlučník. Když nemáte, použijte i běžný černý čaj.

Jestliže bolesti během několika hodin neodezní, jsou příliš intenzivní a jsou doprovázeny i zvracením, takže se nedá podat lék, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Dostanete patrně injekci, ve vážnějších případech i kapačku na uvolnění svalstva a proti bolesti. Po odeznění akutního záchvatu pijte jen hořký čaj a jezte suché pečivo.

Jak se vyhnout záchvatu

Určitě stojí za to se vyvarovat pokrmů, které jsou u vás spouštěčem žlučníkového záchvatu. Obecně je dobré jíst menší porce a častěji, také udržovat pravidelnost. Je lepší vyhnout se tučným a smaženým jídlům. Nevhodné jsou pokrmy z vnitřností, uzeniny, čokoláda, ale i ořechy. Pěknou paseku udělá i alkohol a samozřejmě majonéza a různé dresinky. Jíst byste měli hlavně zeleninu, ryby, bílé maso a potraviny s vlákninou.

Jak se zbavit kamenů

Nejběžnější způsob je operace. V některých případech je možné určité druhy kamenů rozpustit i vhodnou dietou a pitím bylinných směsí, které jsou určeny na rozpouštění kamenů. V každém případě se hodí dodržování pitného režimu a zdravá strava. Více o tom, jak se zbavit kamenů, najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008