Kdo potřebuje snížit tlak, potlačit agresivitu či odstranit otoky, měl by začít jíst hořká jídla

 Zdraví 
02. ledna 2020 08:05 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Hořké potraviny jsou velmi prospěšné Internet
Hořkým potravinám by se člověk rozhodně neměl vyhýbat, ba právě naopak. Jsou totiž velmi prospěšné našemu zdraví. A je jedno, zda dáte přednost hořkému ovoci, zelenině nebo nějaké bylince.

Už staří Číňané moc dobře věděli, že pro rovnováhu těla a duše je třeba mít ve svém jídelníčku nejen slané, sladké a kyselé potraviny, ale také hořké. Zatímco sladká chuť působí na žaludek a slezinu, posiluje imunitu i dýchací a trávicí systém, slaná chuť dokáže pročistit střeva, ovlivňuje také činnost ledvin a močového měchýře. Kyselá chuť má podle čínské medicíny stahující účinky, ovlivňuje činnost jater a žlučníku. A konečně hořká chuť souvisí s činností srdce. Možná budete překvapeni jak moc tělu hořké potraviny prospívají.

Hořké látky obsažené například v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta zase působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají i v zeleném čaji a čistém kakau, také červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím.

Co dokáže hořká chuť

Hořká chuť podle starých Číňanů vysušuje, zpevňuje, odvádí vlhko a ochlazuje. Díky těmto schopnostem snižuje například horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu. Hořká chuť vás ale může zbavit i nepříjemných vyrážek, úporného kvasinkového onemocnění i toxických látek.

Hořké potraviny byste měli do svého jídelníčku zařadit také tehdy, když se budete snažit zhubnout. Podporují totiž odbourávání tuků, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Kromě toho se hořké potraviny vyznačují nižším množstvím kalorií.

Kdo by se měl hořké chuti vyhnout

Přesto, že jsou hořká jídla lidskému zdraví propěšná, nelze je konzumovat v libovolném množství a také si na nich nemohou pochutnávat úplně všichni. Například lidé trpící onemocněním plic by se hořkým potravinám měli vyhýbat.

A rozhodně u hořkých jídel platí, že se nic nemá přehánět. Pokud to totiž s konzumací hořkých potravin nebo bylin přeženete, můžete počítat se zvracením. Také lidé se suchou pletí by si měli hořká jídla vychutnávat jen velmi opatrně, protože vysušují.

Hořké potraviny

Hořkých potravin existuje mnoho. Jde napříkklad o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso či kozí sýry. Hořké jsou ale také například grapefruity či některá zelenina, jako jsou artyčoky, čekankové puky, hlávkový a římský salát, kerblík, brokolice nebo růžičková kapusta.

Hořkou chuť ale najdete i v koření, například v majoránce, rozmarýnu, zázvoru, tymiánu, kurkumě, oreganu nebo v červené paprice. O tom, jak správně využívat majoránku k léčbě, jsme psali zde.

Hořkost dostaly do vínku i některé byliny, třeba pelyněk pravý nebo jeho příbuzný - estragon. Hořkost ale skýtá také kořen pampelišky, řeřicha, jalovec nebo chmel.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47