Proč nám novoroční předsevzetí většinou nevydrží

 Zdraví 
31. prosince 2019 07:58 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
O Silvestru se předsevzetí dělají snadno Depositphotos
Patříte k lidem, kteří si každoročně dávají novoroční předsevzetí, aby pak během ledna zcela zahlceni jednotlivé položky proškrtávali, že už jim na další měsíce žádné nezůstanou? Pak jistě chápete, že cena takových předsevzetí nemá většinou velkou váhu.

Novoroční předsevzetí si dáváme na konci roku a přitom věříme, že úderem dvanácté hodiny se vše změní, začne nový rok a my se změníme taky. Stanou se z nás noví, téměř dokonalí lidé bez zlozvyků a plni elánu do nového života. Možná to i chvíli vydržíme a chodíme celý leden dřít do posilovny, snažíme se jíst zdravě a učit se denně anglická slovíčka. Ale, ruku na srdce: taková změna po klidných a prolenošených vánočních svátcích by skolila kdekoho.

Zlozvyky a závislosti

Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří rozhodnutí zbavit se svých neřestí a závislostí. Těmi nejčastějšími zlozvyky, se kterými se lidé rozhodnou od Nového roku skoncovat, je

  • kouření
  • pití alkoholu
  • přejídání
  • rozhodnutí zhubnout
  • více sportovat či cvičit

Odborníci však doporučují, aby si lidé na sebe nekladli příliš vysoké nároky či přímo nesplnitelné cíle. Zklamání z vlastního selhání může citlivým jedincům podlomit  sebevědomí a nabourat jejich psychiku.

Proč to nakonec nevydrží?

Ale proč je tak obtížné dodržet vlastní předsevzetí, které na první pohled vypadá tak jednoduše? Co je na tom složitého, když si člověk řekne, že dnes přestane? Anebo že naopak začne - cvičit, hubnout, jezdit na kole, učit se, šetřit. Na tom přece nemůže být nic těžkého. Každý den jen udělá pár dřepů, přečte jednu dvě stránky v učebnici, stranou dá pár korun. Ale lidské slabosti jsou zřejmě daleko silnější než dobrá vůle.

Od přírody má člověk sklon omlouvat si své nedostatky, konejšit vlastní svědomí. To známe každý z vlastní zkušenosti, se svými pocity se nám svěřují kamarádi, přátelé, kolegové. Ráno se velice odvážně se vším začíná. Pak se ale přiblíží poledne a s ním i myšlenka: "Přece se nebudu trápit, do večera mne toho ještě tolik čeká! Dám si teď a večer už jen málo…" I se cvičením je to tak - proč trápit tělo hned po ránu, když je na to čas celý den, kdy začít. Jenže večer už je člověk unaven, přece se nebude ještě více unavovat nějakými dřepy! A učení? Stále stejná písnička. Proč dnes číst dvě stránky? To zítra snadno doženu, přečtu si pak čtyři najednou.

Člověk se zkrátka nerad omezuje, chce ze svého života také něco mít. A koneckonců - není sám, i soused přece na váze neubývá, druhý také nemá vysokou a další také nemá plné konto v bance. Proč si tedy nezapálit drahou cigaretu, proč si nenalít dobré pití a proč si proboha nedat pořádný kus slaniny?

Samozřejmě, o silvestrovské noci se pravidelně takový člověk přejí, přepije a leckdy to přežene s kouřením. Pak se mu zdá, že jeho odhodlání je tedy na místě. Ale jak to nakonec dopadne? Znáte to, většinou ve chvíli, kdy člověku není nejlíp, rozhoduje se k radikálnímu kroku. Skutečně není chuť ani v nejmenším v nejbližší době nepříjemný stav opakovat. Pokud ale jen trošku člověku otrne, a jen co má nejmenší novou příležitost, může odolat? Přemlouvá sám sebe, že nemůže sebe ani kolegu zklamat, když slaví ty narozeniny, když je ta příležitost. Nemluvě o tom, že by přece jen urazil, kdyby… A začne se od malých dávek - jedna štamprle, jedna cigareta, jedna porce tučného jídla.

Snaha není marná

Pro zahájení jakékoliv životní změny, tedy i v případě předsevzetí, je důležitá motivace. Ale předsevzetí skoncovat s nějakým zlozvykem můžeme přece během celého roku. A podle statistik vydrží tato předsevzetí déle než ta novoroční. Činíme je totiž s chladnou hlavou a po zralé úvaze, nikoliv v náhlém morálním nadšení. Od počátku však musí být reálná. Při nejrůznějších odvykacích kúrách je vhodné najít si alespoň jednoho spolubojovníka. Nejednat unáhleně a nečekat až na zdravotní potíže, které odstartují naše rozhodnutí. Jak nejlépe zhubnout třeba po Vánocích si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod