Lidé jsou stále více závislí na nosních sprejích

 Zdraví 
30. prosince 2019 07:06 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nadužívání nosních sprejů vede k vážným zdravotním komplikacím Depositphotos
Rýma je v zimě běžným onemocněním a nosní spreje se mohou jevit jako efektivní řešení. Lékaři ale varují lidi, aby spreje používali střídmě.

Proč všechna ta opatrnost? Nosní dekongestivní spreje mohou způsobit medikamentózní rýmu, což  je stav opětovného překrvení sliznice nosní způsobený dlouhým používáním povrchových dekongescencií, např. nosních sprejů obsahujících oxymetazolin, fenylefrin, xylometazolin nebo nafazolin, které stahují cévy ve sliznici. 

Některé nosní kapky a spreje stimulují norepinefrin. Proto se po přerušení dlouhodobého používání objeví neadekvátní vazokonstrikce v nosní sliznici a dominance a aktivita parasympatiku může vést ke zvýšené sekreci a nosnímu edému. Výsledkem je ještě horší stav.

Lokální nosní dekongestanty mohou být velmi užitečné, pokud máte infekci horních cest dýchacích s významnou nosní kongesci. Pak jsou velmi účinné a nemocnému uleví zejména v noci, kdy se mu špatně dýchá, v důsledku čehož špatně spí. Používat by se ale neměly déle, než tři dny.

Studie navíc ukázaly, že benzalkoniumchlorid, který se často přidává do nosních sprejů, medikamentózní rýmu zhoršuje dalším zesilováním otoku. Otok v nose způsobený opětovným překrvením může nakonec vyústit v trvalou hyperplazii, která může blokovat dýchání nosem a vyžadovat chirurgické odstranění.

Raději zkuste páru nebo solné spreje

Mezi užitečné, rychle působící alternativy k nosním dekongescujícím látkám patří teplá pára a solné spreje a spánek ve vzpřímenější poloze. Teplá pára pomáhá ztenčit hlen a zklidňuje nosní výstelku, která přispívá k ucpání nosu. Také solné spreje spolu se  spánkem ve vzpřímenější poloze pomáhají ztenčit hlen a snižují krevní zácpy nosních cév. Účinný je také  australský druh Molice známý jako rýmovník, jehož vonné silice z rozemnutých listů pomáhají při dýchacích potížích. Dále čtěte: Voda s citronem pomáhá, ale jen ve správném množství.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod