Trpíte na nízký tlak? Masírujte si minutu tento bod na těle a uleví se vám

 Zdraví 
08. května 2018 12:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nízký tlak není nebezpečný, ale umí pořádně potrápit Shutterstock
Dopřáváte si několik šálků kávy nebo zeleného čaje denně, ale přesto máte stále nízký tlak? Zkuste bylinky nebo akupresuru. Lidé trpící nízkým tlakem si stěžují na slabost, únavu, nedostatek energie, mají sklon k mdlobám při prudkém vstávání nebo při dlouhém stání.

Na druhou stranu časté omdlévání nebezpečné je. Často se vyskytuje u bledých mladých lidí, kteří rychle vyrostli, stejně tak u starších lidí, jejichž krevní oběh je citlivý například na vedro nebo fyzické zatížení. Ale příčinou také může být genetická dispozice. Každopádně existují přípravky, kterými lze tlak zvýšit. Tak proč je nezkusit. Nízký tlak nebývá až tak nebezpečný jako například vysoký krevní tlak, o kterém jsme psali zde

Akupresura

Tato metoda je rychlá a nezabere vám více než minutu. Stlačte si akupresurní bod na břiše, který je zhruba 5 až 10 mm nad pupíkem. Jemnými krouživými pohyby toto místečko masírujte, s různými frekvencemi tlaku, asi jednu minutu. Mělo by se vám ulevit.

Cibulový čaj

Povařte 2 cibule velikosti vejce, a to i včetně slupky, se 100 g kandovaného cukru. Vařte asi 10 - 15 minut. Tento čaj pijte po doušcích 3x denně.

Bylinné čaje

I naši předci trpěli na nízký krevní tlak, a tak hledali mezi bylinkami ty, které jim dokáží krev v těle zase pěkně rozproudit. Vyzkoušejte je i vy a třeba si některé z nich oblíbíte.

Rozmarýn

Na nízký tlak krve je nejúčinnější bylinou rozmarýn lékařský. Dvě čajové lžičky rozmarýnu přelijte 200 ml studené vody a pomalu zahřívejte k varu, pak odstavte a ihned sceďte. Pijte 2 šálky denně, nejlépe ráno a večer. Stejně tak si můžete připravit i rozmarýnové víno. Vložte 20 g sušeného rozmarýnového listu do litru bílého suchého vína. Nechejte 1 týden vyluhovat a slijte. Popíjejte 2x - 3x denně 200 ml.

Trojboj se jmelím

Smíchejte po 25 g hlohu obecného, kopřivy dvoudomé a měsíčku lékařského. Večer si naložte 25 g jmelí bílého (bez bobulí) do 3 šálků studené vody. Směs hlohu, kopřivy a měsíčku přelijte 3 šálky vroucí vody, 5 minut vyluhujte. K tomuto horkému čaji přidejte studený výluh ze jmelí, sceďte. Pijte 3 šálky denně.

Bylinné koupele

Při nízkém tlaku krve přidávejte do koupele 15 kapek rozmarýnové silice, kterou nejdříve smícháte s 1 sklenicí smetany, aby se pořádně rozpustila, a směs nalijete do koupele. Koupel by měla být teplá 38 - 39 °C a trvat by měla 20 - 30 minut. Potom se krátce osprchujte studenou vodou. Zabalte se do osušky. Pak si ještě na 20 minut lehněte a teple se přikryjte. Koupel si udělejte 2x týdně. Stejně tak si připravte koupel z puškvorcového kořene. Vezměte 100 g oloupaného kořene a dejte jej do 1 litru vroucí vody, nechte 15 minut vyluhovat, znovu krátce povařte a sceďte do koupele.  

Sportujte a poťte se v sauně  

Pravidelně se věnujte sportům, například plavání nebo rychlejší chůzi. V sezoně navštěvujte alespoň 1x týdně saunu. Saunování podporuje srdeční činnost, prokrvuje celé tělo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod