Milujete vůni šeříku? Připravte si z něj luxusní sirup nebo léčivý čaj

 Recepty 
07. května 2018 11:28 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Šeříkový sirup vás ohromí svou omamnou vůní Shutterstock
Šeřík se sice dnes pěstuje hlavně kvůli zkrášlování zahrad a parků, ale dříve byl hojně využíván i v léčitelství. Není to tudíž jen nádherný keř s úchvatnou vůní, ale své využití nachází i při přípravě domácích medikamentů, pochutin, ale i v kosmetice.

Šeřík začíná kvést vždy kolem začátku května a o jeho jménu se dodnes vedou diskuze. Nejpravděpodobněji však jeho název vychází z toho, že nejsilněji se šeřík rozvoní ve chvíli, kde se stmívá – tedy když se šeří. Omamná vůně však není zdaleka tím nejlepším, co šeřík nabízí.

Voňavý čaj

Z květů šeříku se připravuje překrásně vonící čaj, který vám navíc pomůže od bolestí hlavy, migrén a dokáže zklidnit i rozbouřený žaludek. Využijete ho ale i při dietách, jelikož má vliv i na rychlost metabolismu. Dříve jej lidé užívali i při bolestech v krku, zduřených mandlích, revmatismu nebo záchvatech dnového onemocnění. Proto je dobré si šeříkové květy i nasušit na pozdější použití. Stačí, když hrst šeříkových květů (ať už čerstvých nebo sušených) zalijete šálkem horké vody a necháte zhruba půl hodiny luhovat.

Šeříkové obklady

Účinky šeříkového čaje můžete podpořit i podomácku vyrobenými obklady. Vyrobíte je tak, že čerstvé květy zvlhčíte jablečným octem a budete je zabalené v plátně přikládat až do odeznění bolesti. Po půl hodině je dobré obklady vyměňovat. Šeříkové obklady využijete především při bolestech hlavy a migrénách. Vůně šeříkových květů navíc působí pozitivně na psychiku a uklidňuje mysl. Pokud jste však alergici, obklady ani čaj pro vás nejsou vhodné – šeřík je totiž významným alergenem.

Šeříkový sirup

Pronikavá sladká vůně šeříkového sirupu je doslova omamná. Můžete si jej připravit z květů, které je však jeden po druhým potřeba důkladně obrat a vytřídit. Potřebovat jich budete jeden hrnek, jeden hrnek cukru (nejlépe třtinového), jeden hrnek vody a šťávu z poloviny citronu. Květy otrhejte, oklepejte a očistěte od případného hmyzu. Když je necháte chvíli ležet na kuchyňské lince, broučci po chvíli sami vylezou.

Vodu nalijte do hrnce a nechte mírně ohřát. Přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Roztok přiveďte k varu a poté přidejte otrhané kvítky šeříku. Znovu přiveďte k varu a pak plamen stáhněte na minimum. Nechte zhruba čtvrt hodiny probublávat a poté sceďte. Ještě horký sirup nalijte do čisté a suché lahve a nechte vystydnout. Poté skladujte v lednici.

Šeříkový sirup využijete především k přípravě vynikající domácí limonády, kterou vyrobíte tak, že zalijete množství sirupu, které vám vyhovuje, dobře vychlazenou obyčejnou či perlivou vodou, přidáte kolečko citronu a pár kostek ledu. Dokonalost limonádě dodá už jen pár lístečků máty, díky které získá nápoj osvěžující chuť. Jak si připravit bezinkový sirup jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47