Jak správně uchovávat koření

Aby si koření udrželo svou vůni a specifickou chuť, je třeba dodržovat několik zásad.
 Recepty 
17. dubna 2017 20:09 / Shutterstock
  3   0
Koření – od chilli k sušené bazalce – je nutné řádně skladovat, aby si uchovalo svou vůni a chuť. Koření je nutné chránit před třemi hlavními „škůdci“. Vzduchem, horkem a světlem. Jejich působením totiž ztrácí barvu, chuť i aroma.

Do jídla můžete takového ochucovadla nasypat celou skleničku, ale přesto nedosáhnete takového efektu, jako když přidáte špetku čerstvého (respektive čerstvě koupeného).

Výběr koření

Koření nebo bylinky kupujte nejlépe čerstvé a nedrcené. Při nákupu si všímejte zejména data spotřeby, ale u kořenících směsí také toho, co obsahují. Vyhněte se těm, které obsahují příliš soli nebo glutamátu sodného, a sáhněte raději po těch s označením bio. To by mělo zaručit, že v balení jsou byliny bez chemických úprav a sušené při teplotě maximálně 45 ºC, kdy zůstávají zachovány všechny cenné látky. Obchodní balení, ve kterém se koření prodává, je určené na cestu od výrobce k zákazníkovi a další skladování se v něm nedoporučuje. Kupujete-li koření rovnou ve skleničkách, přesvědčte se, zda jsou vzduchotěsně uzavřené. 

Skladování koření

Chcete-li zachovat chuťové vlastnosti a kvalitu koření, je třeba dodržovat při skladování jistá pravidla. Nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo. Pro uchovávání koření a bylin je tedy ideální temné a suché místo s maximálně pokojovou teplotou. Nádoby na koření vybírejte nejlépe skleněné, neboť sklo vydrží i dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi, jež některé druhy koření (hřebíček, zázvor) obsahují. Přestože čiré sklo usnadňuje orientaci při používání koření, tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, je pro skladování lepší.

Uzávěr nádobky musí dobře těsnit. Kořenky se často umisťují poblíž varné desky nebo přímo nad ní, což je špatně. Tam jsou totiž vystaveny vyšším teplotám i vlhkosti vznikající při vaření. Kvůli tomu mohou ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření nebo dokonce plesnivět. Pro kořenky najděte místo, kde budou po ruce, ale zároveň chráněny před nepříznivými vlivy.

Pamatujte také, že mleté koření vydrží v kořence půl roku až rok, celé (nedrcené) 3 až 5 let. Pro to je výhodnější kupovat celé koření a bezprostředně před použitím ho namlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit v hmoždíři. Zatímco mlýnek se používá většinou pro jeden druh koření (nejčastěji pepř), v hmoždíři můžete najednou drtit celé kořenicí směsi, nebo dokonce připravovat pasty (například s česnekem), zálivky a marinády (s přidáním oleje).

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Příroda je mocná čarodějka: Koupání na těchto místech je toho důkazem

Dům a zahrada

Závěsy jsou čím dál více v oblibě. Skvěle doladí interiér a lze je použít i na střešní okno

Bydlení

Na barvě žárovky záleží. Dokáže ovlivnit vaši aktivitu i náladu

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu