Alternativní mouky: Vyměňte pšeničnou mouku za kokosovou

Čtěte náš seriál "Alternativní mouky", ve kterém vám postupně představíme známé i méně známé mouky, které neobsahují lepek.
📷
Dalších 7 fotografií v galerii
 Zdraví 
14. dubna 2017 07:00 / Shutterstock
  5   0
Možná patříte mezi stále se rozšiřující skupinu lidí, která trpí celiakií, tedy mezi jedince, jejichž organismus není schopen trávit lepek, nebo vám lepek nedělá dobře a nebo ho prostě chcete z jiných důvodů vyřadit. Jak ale nahradit pšeničnou mouku při pečení, vaření, obalování nebo zahušťování?

Dnes si představíme mouku kokosovou. Možná o ní slyšíte prvně, možná ji už nějakou dobu používáte, ale možná nevíte, jaké blahodárné účinky má na lidský organismus.

Jak se vyrábí

Kokosová mouka se vyrábí ze 100% kokosové dužiny, která se po vysušení rozemele na prášek, který je podobný klasické mouce.

Vlastnosti mouky

Jedná se o přirozeně bezlepkovou mouku. Některé bezlepkové mouky jsou téměř bez chuti, což ale neplatí o kokosové mouce. Její chuť je velice jemná a nasládlá, ale přitom neobsahuje výrazné kokosové aroma, takže ji lze použít ve slané i sladké kuchyni.

Tato mouka však dělá výsledný produkt lehce drobivý, čehož se vyvarujete přidáním jednoho vejce navíc oproti původnímu receptu. Výsledek vás překvapí svou velice jemnou a kyprou konzistencí. Například do lívanců není vůbec potřeba přidávat kypřící prášek – těsto vzejde samo!

Pro svůj vysoký obsah bílkovin ji do svého jídelníčku rádi používají i vegetariáni a vegani. Má nízký glykemický index, je velmi snadno stravitelná a rychle zasytí.

Při pečení také dávejte pozor na množství mouky. V receptu jí stačí použít mnohem méně.

Na co se používá

V některých receptech můžete kokosovou mouku původní pšeničnou zcela nahradit, především v pečení sladkých pokrmů, jako jsou muffiny, koláče, vafle nebo lívance. Díky nasládlosti stačí přidat i méně sladidla než u běžné mouky. Lze ji použít i při zahušťování polévek či omáček. Můžete si připravit i nápoj bohatý na bílkovinu a vlákninu, stačí pouze smíchat pár lžiček s vodou. Pro zvýšení příjmu vlákniny ji přidejte do jogurtů, smoothies a ovocných koktejlů.

Kokosová mouka je také skvělým doplňkem a náhradou mouky v redukčních, paleo a nízkosacharidových dietách.

Cena a dostupnost

V obchodech s biopotravinami, zdravé výživě, ale především na internetu seženete různé značky. Balení vás vyjde na cca 130 Kč.

Jak ji vyrobit doma

Úplně nejjednodušší způsob, jak si udělat kokosovou mouku v domácích podmínkách, je následující: kupte strouhaný kokos, který rozprostřete na plech na pečící papír a sušte v troubě předehřáté na 120°C 45 – 60 minut. Pokud bude kokos stále vlhký, dejte ho zpět do trouby, dokud nebude úplně suchý. Suchý a vychladlý kokos mixujte na plný výkon cca jednu minutu.

📷
7
fotografií
Kateřina Kofroňová | inStory.cz
Kam dál?
Neodolatelná chuť na některé potraviny může být předzvěstí nemoci
Zázračný lék, který je skoro zadarmo
Dubová kůra má mnoho využití! Vyzkoušejte to!
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Zájezd do Londýna pro děti: Zažijte na vlastní kůži čarodějnickou školu Harryho Pottera

Zprávy

Přidávat se nebude. Státní zaměstnanci nemůžou počítat s dalším plošným navýšením platů

Bydlení

Barvy v kuchyni: Která povzbuzuje chuť k jídlu a která ji naopak tlumí?