Alternativní mouky: Vyměňte pšeničnou mouku za kokosovou
Dnes si představíme mouku kokosovou. Možná o ní slyšíte prvně, možná ji už nějakou dobu používáte, ale možná nevíte, jaké blahodárné účinky má na lidský organismus.
Jak se vyrábí
Kokosová mouka se vyrábí ze 100% kokosové dužiny, která se po vysušení rozemele na prášek, který je podobný klasické mouce.
Vlastnosti mouky
Jedná se o přirozeně bezlepkovou mouku. Některé bezlepkové mouky jsou téměř bez chuti, což ale neplatí o kokosové mouce. Její chuť je velice jemná a nasládlá, ale přitom neobsahuje výrazné kokosové aroma, takže ji lze použít ve slané i sladké kuchyni.
Tato mouka však dělá výsledný produkt lehce drobivý, čehož se vyvarujete přidáním jednoho vejce navíc oproti původnímu receptu. Výsledek vás překvapí svou velice jemnou a kyprou konzistencí. Například do lívanců není vůbec potřeba přidávat kypřící prášek – těsto vzejde samo!
Pro svůj vysoký obsah bílkovin ji do svého jídelníčku rádi používají i vegetariáni a vegani. Má nízký glykemický index, je velmi snadno stravitelná a rychle zasytí.
Při pečení také dávejte pozor na množství mouky. V receptu jí stačí použít mnohem méně.
Na co se používá
V některých receptech můžete kokosovou mouku původní pšeničnou zcela nahradit, především v pečení sladkých pokrmů, jako jsou muffiny, koláče, vafle nebo lívance. Díky nasládlosti stačí přidat i méně sladidla než u běžné mouky. Lze ji použít i při zahušťování polévek či omáček. Můžete si připravit i nápoj bohatý na bílkovinu a vlákninu, stačí pouze smíchat pár lžiček s vodou. Pro zvýšení příjmu vlákniny ji přidejte do jogurtů, smoothies a ovocných koktejlů.
Kokosová mouka je také skvělým doplňkem a náhradou mouky v redukčních, paleo a nízkosacharidových dietách.
Cena a dostupnost
V obchodech s biopotravinami, zdravé výživě, ale především na internetu seženete různé značky. Balení vás vyjde na cca 130 Kč.
Jak ji vyrobit doma
Úplně nejjednodušší způsob, jak si udělat kokosovou mouku v domácích podmínkách, je následující: kupte strouhaný kokos, který rozprostřete na plech na pečící papír a sušte v troubě předehřáté na 120°C 45 – 60 minut. Pokud bude kokos stále vlhký, dejte ho zpět do trouby, dokud nebude úplně suchý. Suchý a vychladlý kokos mixujte na plný výkon cca jednu minutu.