Vyměňte sladkosti za mandle. Budete překvapeni, jak moc jsou tělu prospěšné
Odborníci v tom mají jasno. Mandle pozitivně ovlivňují srdečně-cévní systém, snižují riziko vzniku cukrovky a snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi.
Co v sobě skrývají mandle a kolik jich musíte sníst?
Jedna hrst mandlí vážící necelých 30 gramů obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které chrání před rozvojem nemocí srdce a cév. Mandle obsahují kromě nenasycených mastných kyselin, množství vitaminů a minerálních látek, například hořčík, vápník, měď. Příjem těchto látek je spojován s nižším krevním tlakem a mandle tak pomáhají snižovat krevní tlak a brání rozvoji arteriální hypertenze.
Mandle obsahují též rostlinné steroly (tzv. fytosteroly), které brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí. Dostatečný příjem těchto fytosterolů ve stravě dokáže snížit krevní cholesterol až o 10%.
Zajímavostí také je, že poměr vápníku k hořčíku v mandlích je téměř ideální na vstřebávání. Z vitamínů pak vedou zejména vitamín E, který tělo chrání před volnými radikály a vitamin B1 a B2.
Ideální denní dávka mandlí je 60 gramů. Přesně toto množství se odrazí pozitivně na vašem zdraví. Množství studií potvrdilo, že díky pravidelné konzumaci mandlí se vám upraví hladina špatného cholesterolu v krvi. Odborníci se domnívají, že za tímto účinkem se skrývají polyfenoly, které obsahuje hnědá slupka.
Mandle si dopřejte bez výčitek. Zasytí vás, aniž by se to odrazilo na vaší hmotnosti. Za pocitem sytosti se skrývá nejen velké množství bílkovin, ale i vláknina.