Jak ovlivňují mléčné výrobky vaši postavu?

 Ostatní 
07. dubna 2017 06:41 / Jitka Jahodová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přibližně jedno procento dospělé populace je na mléčné výrobky alergická Shutterstock
Mléčné výrobky jsou stále skloňovaným tématem. Opravdu škodí našemu zdraví? A co se stane, když je vyloučíme z jídelníčku?

Je správné vyloučit mléčné potraviny ze svého jídelníčku, když chceme zhubnout? Nejnovější výzkumy ukazují, že mléko, jogurty a dokonce i sýry jsou nejen zdraví prospěšné, ale jsou účinné i při hubnutí.

Je to díky nasyceným tukům, bílkovinám a živinám jako je vitamin D a vápník, které mají zásadní význam pro spalování tukové tkáně. Bílkoviny velmi dobře sytí a také vápník přináší řadu výhod. Nejenže snižuje riziko vzniku osteoporózy, ale také zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty v průběhu redukčního režimu, což je pro naše tělo velmi důležité.

Poslední výzkumy ukazují, že lidé, kteří pili více mléka a  jedli více mléčných výrobků,  ztratili v průměru o půl kila více ze svých tukových zásob na rozdíl od těch, kteří dodržovali stravu s minimálním obsahem mléčných výrobků.

Mezi lidmi koluje představa, že během diety nesmí jíst sýry, protože jsou příliš tučné. Ale to je naprostý omyl.  Sýry byste rozhodně neměli vynechat, představují totiž vydatný zdroj kvalitních bílkovin a mají mimo jiné vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku.

Je však třeba kontrolovat obsah tuku v sýru. To, že má sýr 30% tuku, neznamená, že obsahuje 30 g tuku, údaj nám vyjadřuje množství tuku v sušině. Musíme tedy znát i množství sušiny. Množství tuku v sýru pak vypočtete následovně: např. sýr Eidam má 30 % tuku a 50 % sušiny. Výpočet pro obsah tuku je 30 x 50 a výsledek vydělíte stem, znamená to, že tento Eidam obsahuje 15 g tuku. 

Přibližně jedno procento dospělé populace je na mléčné výrobky alergická a mají problémy s trávením. V těchto případech se osvědčily zakysané mléčné výrobky. Patří mezi jedny z nejstarších mléčných výrobků vůbec. Jsou lehce stravitelné a bakteriální kultury v nich obsažené pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Obsahují méně laktózy než klasické mléko.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky