Beránek na velikonoční stůl

 Recepty 
05. dubna 2017 07:49 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pečený sladký beránek patří neodmyslitelně k Velikonocům.  Shutterstock
Beránek patří v mnoha rodinách na velikonoční stůl, stejně jako kapr na stůl vánoční.

Vedle pestrobarevných vajíček a voňavého mazance patří k svátkům jara neodmyslitelně i velikonoční beránek. Ten nejenže skvěle chutná, ale navíc na slavnostním stole působí i jako hezký dekorační prvek. Možná proto si tento velikonoční symbol zachoval stále velkou oblibu. Máme pro Vás několik tipů, jak si takovým beránkem velikonoční stůl ozdobit a zároveň si na něm pochutnat.

Nepečený beránek

Co budete potřebovat:
300g vlašských ořechů, cca 250g sušených datlí, mletou vanilku
 
Postup:
Sušené datle nejdříve přeberete, abyste vařili pouze s kvalitním ovocem bez vad. Poté je vložíte minimálně na hodinu do vlažné vody, aby změkly.
Nabobtnalé datle nasypete společně s vlašskými ořechy a s necelou půl lžičkou vanilky do mixéru a vytvoříte tak lepkavou směs. Můžete přidat i větší kousky jakýchkoli ořechů nebo jiných sušených plodů. Těsto přendáte do misky a necháte odležet v lednici.
Odpočinuté těsto natlačíte do formy na beránka. Formu doporučujeme silikonovou, nepečené těsto se tak z něho lépe vyklopí.
Teď už zbývá jen polít beránka čokoládovou polevou, nechat vychladnout v lednici a ozdobit podle vlastních představ. Na polevu použijte 80% hořkou čokoládu smíchanou se smetanou na šlehání, pro místo másla přidejte necelou lžíci čistého kokosového oleje. 

Piškotový velikonoční beránek s kokosem

Co budete potřebovat:
5 vajec, 200 g cukru, 5 lžíc strouhaného kokosu, 1 citron, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g rozinek, máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:
Vejce s cukrem a 5 lžícemi vlažné vody vyšlehejte do husté pěny.
Vmíchejte do ní kokos, nastrouhanou citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva a rozinky.
Směs nalijte do formy a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 až 30 minut.
Zda je beránek hotov, poznáte pomocí špejle. Po zapíchnutí a vytáhnutí by se na ni neměly lepit žádné drobečky.
Beránka nechte ve formě chvíli vychladnout.
Vyklopte ho, kolem krku mu uvažte mašli a ozdobte. Místo očí můžete dát rozinky nebo hřebíček.

Klasický třený beránek z kynutého těsta

Co budete potřebovat:
250 g polohrubé mouky, 200 g másla (100 g rozpuštěného másla + 100 g másla), 10 žloutků, 100 g cukru krupice, droždí (možno použít pro snadnější přípravu instantní droždí), troška citronové kůry a vanilky, špetka soli, případně loupané sekané mandle nebo rozinky

Postup:
Nejprve rozmícháte máslo se žloutky a utřete je (vznikne žlutá jednolitá hmota), posléze přidáváte další ingredience. Vymažete formu, kterou můžete vysypat mandlemi. Dáte do ní těsto a necháte v teple zhruba 45 minut kynout. Nakonec beránka vložíte do trouby a pečete asi 45 minut při teplotě 280 ˚C. Pečící formy na beránka jsou různé – můžou být plechové, hliníkové, smaltované, kameninové nebo novější silikonové. Citronová kůra a vanilka dodají vašemu beránku příjemnou vůni.

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda