Neobvyklé využití citronu. Překvapí vás, co všechno zvládne

 Ostatní 
14. dubna 2018 08:57 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Citron je v domácnosti všestranným pomocníkem Pexels
Citron patří mezi ovoce, které má mnoho využití. Nejen k dochucení potravy, ale najde své využití i jinde v domácnosti. Máme skvělá doporučení. Budete překvapeni.

Citron je samozřejmě velmi zdravý. Obsahuje množství vitaminu C a dalších látek. Je sice na chuť kyselý, ale bojuje proti překyselení organismu. Informace o významnosti pití vody s citronem najdete v článku zde. My se budeme nyní zabývat jinými možnostmi, jak tento plod využít.

Bělidlo a čistidlo

Citron se dá použít jako bělící prostředek. Jednak ho můžete použít na prádlo. Na jednu pračku v takovém případě použijte asi půl hrnku šťávy. Stejně dobře ale citron pomůže zbavit různých skvrn vaše ruce. Stačí vymačkat šťávu z citronu na ruce a promnout. Následně ruce opláchněte vodou. Při tomto procesu se zbavíte i nepříjemného zápachu od česneku. Bělit můžete dokonce stařecké skvrny na kůži. Stačí místo pokapat citronem a nechat šťávu asi 15 minut působit. Samozřejmostí je důkladné opláchnutí.

Kloktadlo

Pro osvěžení vašeho dechu i při boji proti infekcím v ústní dutině můžete použít vodu s citronem a lístky máty. Při bolestech v krku můžete použít i šťávu neředěnou. Jen pozor – kyselina ve šťávě narušuje sklovinu. Vždy si potom vypláchněte ústa vodou.

Skvrny a vodní kámen

S kouskem citronu se můžete pustit i do boje s vodním kamenem. Stačí, když potřete ukrojeným kouskem citronu postižená místa v okolí vodovodních baterií, dřezů či umyvadel. Podobně se vám podaří narušit vrstvy kamene zbarveného čajem usazené v hrníčcích. Opět potírejte plátkem citronu a pak dejte do myčky, která vše krásně vyčistí.

Dezinfekce

Dezinfekci vytvoříte tak, že do octa přidáte citronovou kůru. Necháte louhovat několik týdnů a pak výsledným produktem naplníte rozprašovač. Využijete jej při úklidu koupelny, WC, ale také při čištění praček a myček.

Vůně do bot či lednice

Sušená kůra z citronu se dá využít jako osvěžovač do bot. Vložíte ji do obuvi a necháte přes noc působit. Výsledkem bude, že do rána natáhne do sebe kůra vlhkost z boty a současně předá obuvi příjemnou citronovou vůni. Čerstvý rozkrojený citron zase zatočí se zápachem v lednici. Stačí půlku citronu vložit doprostřed ledničky a nechat působit. Doporučuje se také do citronu zapíchat několik kousků hřebíčku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47