Moře skýtá řadu nástrah. Jak ošetřit zranění od medúzy a jak od mořského ježka?

 Ostatní 
11. července 2019 09:05 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Žahnutí medúzou patří mezi nejčastější zranění od mořských živočichů Shutterstock
Ať už vyrážíte na dovolenou do Chorvatska, Itálie, Bulharska či Řecka, všude můžete utrpět zranění od mořských žvočichů. Je dobré, když na tyto patálie budete dopředu připraveni, pak vás totiž nic nezaskočí.

Mořských živočichů, kteří mohou lidem způsobit poranění, je hodně. Ještě před odjezdem na dovolenou si zkontrolujte, jak jste na tom s očkováním proti tetanu. Například v případě poranění mořským ježkem se vám vyplatí mít toto očkování v pořádku. Živočichů, kteří vám mohou dovolenou značně znepříjemnit, je ale daleko více. Představíme vám ty nejznámější a poradíme, jak zranění případně ošetřit.

Medúzy

Žahnutí medúzou patří mezi nejčastější zranění od mořských živočichů. Většina druhů vyskytujících se kolem Evropy není člověku nebezpečná. Někdo ale může být na jejich jed přecitlivělý a nepříjemné je i to, když vás zasáhne do citlivé části těla - například do obličeje nebo genitálií.

Poranění se většinou projevuje zarudnutím kůže, svěděním a štípáním podobně jako po kontaktu s kopřivou. A pozor! Žahavci mají buňky zvané nematocysty. Ty dokáží poranit i v případě, že už nejsou v kontaktu se zbytkem těla. I s odstraněnými zbytky těla žahavců proto zacházejte s maximální opatrností.

Jak poranění ošetřit

Odstraňte případné zbytky těla medúzy. Nikdy se jich nedotýkejte holou rukou – použijte gumové rukavice nebo nějaký předmět. Pokud jsou zbytky medúzy pevně přichycené, seškrábněte je kreditní kartou nebo jiným předmětem s ostrou hranou. Ránu opláchněte mořskou vodou a poraněnou kůži polijte octem. K utišení bolesti pomáhá horká voda. Ponořte zasažené místo do vody o teplotě přibližně 40 – 50 stupňů Celsia.

Mořský ježek

Mořští ježci patří do stejného kmene jako hvězdice, ježovky nebo sumýši. Všechny tři druhy dokáží koupání v moři bolestivě znepříjemnit. Pichlavé výstupky se často zabodnou hluboko do kůže, odlomí se a nejdou z rány odstranit. Ostny některých druhů ježků navíc obsahují jed.

Většina bodlin má na svých koncích malé háčky a jsou poměrně křehké. Proto je velice obtížné je zcela z kůže vyndat. Používejte pinzetu a ruce chraňte gumovými rukavicemi. Případné hluboko zaseknuté zbytky ostnů by měl odstranit lékař.

Jak poranění ošetřit

Ihned po poranění vyhledejte teplou vodu, nařeďte ji s octem a zasažené místo (nejčastěji chodidlo) do vody namočte. Teplá voda účinky jedu ostnokožců snižuje. Poraněnou oblast vydezinfikujte a opatrně odstraňte zabodnuté háčky. Odstranění hlouběji zabodnutých ostnů pomáhá potírání citronovou šťávou. Druhý den je díky tomu odstraníte snadněji.

Ropušnice

Tato na pohled nepříliš pěkná ryba se vyskytuje často ve vodách kolem Chorvatska. Kvůli členitému povrchu těla je snadné splést si ji s kamenem a v případě nepozornosti na ni stoupnout nebo sáhnout.

Na koncích ploutví mají vyústění jedové žlázy. Poranění o ně je bolestivé a jed v těle oběti zůstává poměrně dlouho, proto se bolest může po zranění ještě stupňovat. Člověka ale na životě neohrozí.

Jak poranění ošetřit

Poraněné místo co nejdříve ponořte do velice teplé vody (pokud takovou teplotu snesete, doporučuje se až 60 stupňů Celsia). Teplo denaturalizuje (tedy mění strukturu) bílkovinné složky jedu, který tím ztrácí na účinnosti a bolest částečně poleví. Od místních možná uslyšíte rady jako například ránu vypálit cigaterou nebo ji vymáčknout. Nic takového ale nedělejte. Jed by se jen rozšířil do dalších částí těla a navíc by se zvýšilo riziko vzniku zánětu.

Mnohoštětinatci

Jejich tělo pokrývá velké množství malých žahavých štětinek, které při nebezpečí nebo podráždění napřímí a snadno zabodnou do lidské kůže.

Rána nejprve pálí, následně otéká a dochází k lokální necitlivosti. Problematická může být případná následná infekce.

Jak poranění ošetřit

Zraněnou kůži nechte nejprve oschnout, na suchou pokožku opatrně přiložte náplast nebo lepicí pásku. Drobné štětinky se na lepivou plochu zachytí a vy je tak z kůže vyjmete. Ujistěte se, že všechny štětinky jsou odstraněné a ránu pravidelně dezinfikujte.

Muréna

Murény jsou silně teritoriální ryby a útočí, pokud se cítí ohroženě. Často na svoji kořist číhají v dírách a zákoutích útesů, nikdy proto při potápění nestrkejte ruce do puklin nebo děr. Aby se murény necítily zahnané do úzkých, udržujte si raději od útesů patřičný odstup.

Zuby murén jsou velice ostré a kvůli pevnému stisku snadno pronikají i ochrannými potapěčskými rukavicemi. Navíc mají vedle zubů i jedové žlázy a zvyšují tak riziko sekundární infekce.

Jak poranění ošetřit

Ránu ihned vydezinfikujte. Pokud rána stále krvácí, zastavte krvácení jako při běžném poranění. Co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud k moři míříte autem, je dobré znát novinky v dopravě, o kterých jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47