Do Evropy se dostávají dravá klíšťata. Mají oči, běhají a svou kořist pronásledují

 Ostatní 
09. července 2019 17:04 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klíště je přenašečem některých infekčních nemocí Archiv
Možná si u nás budeme muset časem zvykat na nový druh klíštěte. Jde o takzvané africké klíště neboli Hyalommu marginatum. Dříve jste na toto klíště v Evropě běžně nenarazili, ale kvůli opakujícím se tropickým létům například letos poprvé Hyalomma přežila zimu v západním Německu, což se ještě doposud nepodařilo.

Hyalomma marginatum je druh klíštěte z rodu hyalomma vyskytující se zejména v jižní a východní Evropě. Druh je přenašečem některých infekčních nemocí, včetně dvou druhů virových krvácivých horeček.

Africké až 2,5centimetrové tropické klíště na rozdíl od běžného klíštěte svoji oběť vidí a kořist může i pronásledovat. Svého hostitele si samo vybírá, nejčastěji jde o koně, dobytek, ale také lidi, uvedla Ute Mackenstedtová z univerzity v Hohenheimu v rozhovoru se stanicí SWR.

"Hyalommy si prostě hned všimnete. Je mnohem větší a rychle běhá," dodala Mackenstedtová.

Přenašeč tropických nemocí

Hyalomma je dvakrát větší než klíště obecné. Vypadá jako pavouk a má oranžovo-žluté nohy. Toto klíště přenáší různé tropické nemoci. Němečtí vědci u některých zvířat našli bakterie způsobující skvrnitý tyfus. Může ale také přenášet viry. V Africe šíří například krymsko-konžskou horečku. Více informací o klíštěti se můžete dozvědět na stránkách Státního zdravotního ústavu.

Kde v Evropě už velké klíště je?

Letošní zima byla mírná a navíc suchá, a tak ji v Německu letos dokázalo přežít šest exemplářů Hyalommy, a to v Dolním Sasku a v Severním Porýní-Vestfálsku na západě Německa. Tropická klíšťata už delší dobu přežívají třeba na Balkáně a do západní Evropy je zanáší ptáci. Ojedinělý výskyt byl v posledních letech hlášen i z Maďarska, Rakouska, Finska, Nizozemska nebo Velké Británie. Podle Státního zdravotního ústavu doposud neexistuje v České republice záznam, který by výskyt tohoto klíštěte potvrdil. (Dále čtěte: Jak bezpečně zlikvidovat klíště? Největší chyby, kterých se dopouštíme).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008