Nejíte lepek, i když na něj nemáte alergii? Pak podle výživových poradců děláte chybu

 Ostatní 
14. února 2022 17:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Bezlepková dieta je především stravou bez vlákniny Pixabay
Nejíst lepek se v posledních letech stalo velkým trendem. Lepku se ale vyhýbají i lidé, kteří netrpí celiakií, a nemají tedy s lepkem žádný zdravotní problem. A to není dobře.

Mnoho lidí si totiž myslí, že nejíst lepek je vlastně zdravější, a proto se z tohoto trendu stal vlastně svým způsobem nový životní styl. Navíc studie zjistily, že "lepek spouští uvolňování proteinu zvaného zoulin, který je zodpovědný za regulaci těsných spojů ve střevech,“ vysvětluje nutriční terapeutka a specialistka na zdraví střev Marilia Chamon. "Těsné spoje kontrolují, co prochází střevní stěnou, což je základní obranný mechanismus, který nás chrání před škodlivými bakteriemi a toxiny. Jenomže další studie zjistila, že za trávicí potíže u těch, kdo netrpí celiakií, mohou ve skutečnosti fruktany, což jsou fermentovatelné sacharidy v pšenici, ale ne lepek.

Lepku se nevyhýbejte, můžete si uškodit

Pokud tedy nemáte prokázanou intoleranci nebo alergii na lepek, může bezlepková nebo bezobilná dieta ve skutečnosti způsobit více škody než užitku. "Potřebujeme přijmout 25 gramů vlákniny denně a vláknina se nachází v lepku, takže dieta s nízkým obsahem vlákniny je opravdu nevhodná," říká Chamon.

Bezlepková dieta tak může negativně ovlivnit složení střevní mikroflóry, protože postrádá prebiotickou vlákninu ve srovnání se stravou, v níž figurují pšeničné potraviny. Navíc nedávná studie ukázala, že konzumace bezlepkové diety snižuje počet prospěšných střevních bakterií, jako jsou bifidobakterie a laktobacily.

Bezlepkové potraviny mají i více tuku a cukru

Bezlepkové náhražky obilných produktů skutečně mívají více tuku, více cukru i více soli. Takže zatímco si mnozí myslí, že jedí zdravě, je to vlastně naopak. Ale existuje spousta přirozeně bezlepkových potravin, které jsou skvělé, jako je rýže, čočka, cizrna nebo quinoa.

Odborníci ale dodávají, že role lepku při různých zdravotních potížích není stále zcela prozkoumána a objasněna. Takže pokud nejíte lepek, i když nejste celiaky, buď zase přejděte na normální stravu, nebo se při konzumaci bezlepkových i lepkových potravin detailně pozorujte. Výsledky svých pozorování pak prodiskutujte s odborníkem na výživu, který vám poradí, zda je pro vás bezlepková strava skutečně výhodná, nebo vám naopak škodí.

Zdroj: Stylist, Healthline.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008