Dieta BRAT pomůže při zažívacích potížích, jinak je ale nebezpečná

 Ostatní 
02. února 2022 09:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Toast s banánem je hlavním jídlem BRAT diety Depositphotos
O dietě BRAT už se toho napsalo hodně. Je velmi efektivní, ale jen za určitých okolností. A je důležité vědět, že dlouhodobě byste ji držet raději neměli.

Dieta BRAT je již dlouho doporučována jako pomoc při zažívacích potížích, protože dopřává střevům opravdový odpočinek. Spolu s pitím správného množství potravin opravdu pomůže. Ale lze pomocí BRAT diety i hubnout?

Co je dieta BRAT

Její název je vlastně taková zkratka potravin, které je při dietě povoleno konzumovat. Jsou to tedy banány, rýže, jablečný protlak a toasty, ale jsou naštěstí povolené i nějaké další potraviny. Tato dieta je ale tak omezující, že by vůbec neměla být součástí dlouhodobého ani střednědobého stravovacího režimu. Sice je dieta BRAT podobně jako dieta Keto velmi účinný způsob, jak zhubnout, ale obě diety mají hodně společného. Kromě toho, že si během jejich držení poškodíte zdraví, až s nimi skončíte, zase přiberete.

Odbornice na výživu Jenna Hope poznamenává, že banány, rýže, jablečný protlak a toasty jsou tzv. jednoduché potraviny s nízkým obsahem vlákniny. Jsou snadno stravitelné a pomáhají zastavit střevní potíže tím, že spojí stolici. Tato dieta naopak nepovoluje konzumaci mléčných výrobků, syrové zeleniny, masa, ryb, stejně jako kořeněných, mastných nebo smažených jídel a kofeinu nebo alkoholu. Faktem je, že tato dieta také byla původně stvořena pro děti s gastrointerstinálními potížemi.

Povolené potraviny a negativa

Těch tedy opravdu v této dietě moc není. Kromě těch čtyř hlavních si při BRAT dietě můžete dopřát ještě krekry, vařené cereálie typu ovesných vloček, slabý čaj, jablečný džus nebo sodu, vývar a vařené nebo pečené brambory. Jinak nic, ale na léčbu zažívacích potíží a na pár dní to stačí.

Dieta BRAT by se rozhodně neměla praktikovat dlouhodobě. Je velmi omezující a má nízký obsah vlákniny, což představuje riziko nutričního deficitu a špatného zdraví střev. Zdravotní experti úzce spojují zdraví střev a úzkost, nemluvě o negativním vlivu nedostatku vlákniny na zdraví trávení. Strava má také vysoký obsah jednoduchých sacharidů, což v dlouhodobém horizontu může vést k velkým nárůstům a propadům hladiny cukru v krvi. Obvykle to v našem těle zaznamenáváme jako pokles hladiny energie a větší touhu po potravinách s vysokým obsahem sacharidů, což vytváří cyklus, který končí přibíráním na váze.

Zdroj: Woman and Home, Very Well Health.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47