Nohy v zimě potřebují speciální péči. Mnozí lidé svým chodidlům nevěnují téměř žádnou pozornost, a to je velká chyba

 Krása 
30. ledna 2022 15:37 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Chodidla v zimě potřebují dvojnásobnou péči Depositphotos
Péči o chodidla mnozí lidé nevěnují tolik pozornosti, kolik by měli. Často řeší až akutní problémy, ale chodidla ve skutečnosti potřebují stejně pravidelnou péči jako naše pleť a zbytek těla.

Suchá kůže na chodidlech je v zimě ještě větším problémem než ve zbývajících částech roku. A mnoho lidí tento problém řeší až ve chvíli, kdy suchá kůže popraská a chodidla začnou být bolestivá.

Co se děje s chodidly v zimě

Suchá a popraskaná kůže jsou dva stavy, které se zhorší ve chvíli, kdy se začne ochlazovat. Suchá kůže se navíc dostavuje častěji díky stárnutí, kdy se snižuje přirozená produkce mazu a pokožka se stává tenčí, takže při poklesu teplot je ještě náchylnější k vysušení. Popraskaná kůže na chodidlech je pak výsledkem silně suché kůže. Chodidla zesílí a ztvrdnou a pak začnou praskat a krvácet, což může vést až k infekci. Zvýšený tlak z chůze v zimních botách je pak takovým třetím důvodem, proč jsou v zimě chodidla obzvlášť náchylná k poškození.

A to znamená, že podle podiatrů je v zimě potřeba chodidlům věnovat více péče než kdy jindy. Je nutné je udržovat nejen čisté, ale také hydratované a domácí peeling chodidel by měl být na programu častěji než třeba na jaře a v létě.

Jak v zimě udržet chodidla zdravá

Jak už bylo řečeno, v zimě je chodidla nutné maximálně hydratovat. Domácí péče by tedy měla zahrnovat každodenní používání topických balzámů nebo krémů, které jsou vytvořeny speciálně pro  nohy, které jsou jemné, ale vyrobené s účinnými kyselinami, které odlupují pokožku a rozkládají mozoly a zároveň poskytují chodidlům dostatečnou vlhkost.

Pokud jste už péči o svá chodidla zanedbali, pak byste měli rychle přistoupit k ručnímu odstranění ztvrdlé kůže pomocí pemzy, pilníků a dalších prostředků určených k odstranění suché a ztvrdlé pokožky z chodidel. To byste měli ideálně provádět dvakrát týdně a následně samozřejmě chodidla pořádně hydratovat. Tak byste postupně měli být schopni svá chodidla zase dostat do formy. 

Pokud se to ale nedaří nebo pokud praskliny ve vaší ztvrdlé kůži krvácejí, nebo už dokonce máte infekci, pak už vám nezbývá, než vyhledat pomoc lékaře.

Zdroj: Martha Stewart, All Care Foot.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve