Vůně mají téměř magickou moc. Mohou ovládat naše zdraví, náladu i naše vztahy nebo úspěchy

 Ostatní 
10. ledna 2021 11:05 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vůně mají magickou moc Pixabay
O významu vůní už každý z nás něco slyšel. Málokdo ale tuší, jak velkou moc vůně mají, jak mohou ovládat naše zdraví, náladu i naše vztahy nebo úspěchy.

Vůně umí zejména uklidňovat a hýčkat. Mohou ale také dodávat sílu, sebevědomí či touhu. A mohou radikálně měnit náladu a pocity. Umí přivolat lásku, sympatie i obdiv. A můžete s nimi také cestovat – v prostoru i v čase. Jsou vůně, které vám připomenou dovolenou u moře, zavedou vás do orientu či k babičce na chalupu před třiceti lety. Vůně jsou jako koření – je třeba dobře vybrat druh, množství i příležitost.

Některé vůně nás nutí utrácet

Vědci se stále více přiklánějí k názoru, že vůně jsou jedním z nejdůležitějších činitelů, který ovlivňuje naši náladu, stav mysli, zdraví, sebevědomí i náklonost k druhým lidem. A dobře to vědí tvůrci parfémů. Neustále zkoumají účinky vonných kombinací a trvá i několik měsíců, než najdou tu správnou, která pak jejich nositeli zajistí všeobecné sympatie. Podobně i obchodníci hledají vůně, kterými se snaží přimět zákazníky utrácet v marketech co nejvíce peněz.


Přírodní vůně jsou přirozené

Provonět prostor můžete nejen speciálními esencemi, ale třeba ovocem. Stačí nakrájet na kolečka citrusové plody a navléknout je na provázek, který pak zavěsíte někde v bytě. Citrusové plody byt příjemně provoní a navodí pocit čistoty.

Přínosné jsou také kvetoucí rostliny – zejména ty čerstvé. Oblíbená je například máta, levandule, meduňka, tymián či šalvěj. Mnoho vonných bylinek lze navíc přes zimu pěstovat i v bytě v květináči. Takto jednoduše provoníte nejen místnost, ale bylinky můžete dávat i do šatníků a skříní, kde ochrání oblečení před nevítanými moly.

Aromaterapie

Esence můžete nakapat v podstatě na co chcete – na polštářek v obýváku, na umělé květiny, na ručníky, záclony, na kapesníky apod. Výraznějších vůní dosáhnete pomocí aromalamp a éterických olejů, které zlepšují náladu a psychiku. Aromaterapie ovlivňuje krevní oběh, hormony, nervový systém, trávení apod. Při správném použití snižuje krevní tlak, zmenšuje menstruační bolesti, léčí ekzémy, snižuje bolesti kloubů, pomáhá při stresu, poruchách spánku, strachu z létání či ze života… U některých vůní je prokazatelné, že zahání vši (tee tree), mravence (hřebříček) nebo komáry (citronová tráva). Linalool obsažený v levanduli má uvolňující účinky, zelené vůně (jablko, pokosená tráva) pak účinky uklidňují.

Další vůně probouzejí chuť k jídlu či vyvolávají žízeň, vůně pomeranče uklidňuje a heřmánek snižuje šok těch, kdo se dozvěděli závažnou diagnózu. Je však zapotřebí nadechovat se vůně alespoň pět minut, aby působila na autonomní nervový systém. Aromaterapie se využívá i při hypnóze.

Každému voní něco jiného

Vůně posekané trávy některé lidi oslovuje, jiné zase ne. Kulturní původ je také důležitý, na Tchaj-wanu údajně nesnášejí vůni teplého mléka, ale voní jim stará vejce a jejich hnilobný pach. A zatímco u nás hřebíček mnohdy vyvolá vzpomínku na vánoční trhy, ve Francii spíše připomene zubaře. Jak vybrat správný parfém, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod