Pálí vás žáha? Zkuste problém vyřešit pomocí vhodných potravin

 Zdraví 
11. dubna 2018 08:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pálení žáhy je velmi nepříjemné Shutterstock
Pálením žáhy trpí asi 12 procent dospělých lidí a kdo to jednou zažil, ví, jak moc je tento problém nepříjemný. Často má pálení žáhy na svědomí jídlo, potýká se s ním i polovina těhotných žen. Existují ale potraviny, díky kterým s potížemi zatočíte raz dva.

Důvodů, proč člověka začne pálit žáha, je hned několik a ne vždy za to mohou stravovací návyky. Mezi nejčastější projevy pálení žáhy patří:

  • pocit pálení za hrudní kostí
  • nadměrné slinění
  • říhání
  • zpětný návrat kyselé šťávy do úst
  • obtížné a bolestivé polykání
  • nucení na zvracení (někdy trvá jen desítky minut, jindy celé hodiny)

Pálení žáhy doprovází mimo jiné i nepříjemná chuť v ústech a zápach z nich.

Příčiny pálení žáhy

Příčiny pálení žáhy mohou být fyziologické (normální) nebo patologické (abnormální). Mezi fyziologické příčiny pálení žáhy patří těhotenství, konzumace kořeněných a smažených jídel, obezita a špatný styl života. Patologickou příčinou pálení žáhy může být infekce bakterií (Helicobacter pylori), oslabení jícnového svěrače, pooperační komplikace, hyperkalcémie (nadměrná hladina vápníku v krvi) a oslabení anti-refluxní bariéry jícnu.

Zaměřte se na svůj jídelníček. Vynechte ostrá jídla, pálivá a dráždivá. Omezte smažené, maso, grilované potraviny a sladkosti. Vhodné není ani čerstvé pečivo, tučná jídla, čokoláda, česnek, cibule, rajská jablíčka a citrusové plody. Nepijte alkohol a omezte spotřebu kávy (vhodné jsou naopak potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, mrkev, dýně nebo listová zelenina). Zkusit můžete i tento elixír, který vám vrátí rovnováhu.

Jak s pálením žáhy zatočit

Na pálení žáhy jsou v lékárně k dostání nejrůznější léky. Pokud ale do sebe nechcete rvát chemii, můžete se problém pokusit řešit i jinou cestou. Představíme vám 20 potravin, které dokáží od pálení žáhy ulevit.

Žvýkačka

Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Tyto hydrogenuhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci.

Jablečný ocet

Pomáhá urychlit trávení potravy. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud je jídlo v žaludku. Jakmile jídlo opustí žaludek a vstoupí do střeva, hladina kyseliny klesne a současně odezní i pálení žáhy. Navíc, jablečný ocet také pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.

Zázvor

Je důležitý ve dvou ohledech. Za prvé proto, že má vynikající antibakteriální a protizánětlivé účinky. Tímto způsobem přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, které jsou způsobené bakteriální infekcí (H. pylori). Za druhé zázvor také pomáhá potlačit bolesti spojené s pálením žáhy. 

Kurkuma

Kurkuma přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, a to ze dvou hlavních důvodů. Za prvé tím, že urychluje proces trávení. Za druhé kurkuma pomáhá obnovit sliznici jícnu, která se může poškodit při pálení žáhy. Tímto způsobem se zabrání dalšímu vývoji onemocnění.

Med

Med pomáhá zmírnit příznaky v důsledku celé řady důvodů. Za prvé zklidňuje bolest. Za druhé vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny. Za třetí urychluje regeneraci sliznice po poškození.

Aloe vera

Aloe neutralizuje kyselý obsah žaludku, snižuje tvorbu kyseliny, urychluje hojení a snižuje zánět a bolest spojenou s pálením žáhy.

Mandle

Jíst mandle je další přirozený způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Mandle urychlují trávení a vysoký obsah tuku v mandlích neutralizuje žaludeční kyseliny. Jezte 10 - 20 mandlí denně a uvidíte, že příznaky pálení žáhy odezní.

Ovoce

Některé druhy ovoce lze použít k léčbě příznaků pálení žáhy. Jde například o kiwi, banány, vodní meloun a meruňky. Tyto plody jsou bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina urychluje trávení potravy a díky tomu jídlo stráví méně času v žaludku. Za druhé pomáhají omezit vylučování žaludeční kyseliny.

Čerstvé šťávy

Pití čerstvé ovocné a zeleninové šťávy je účinný způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Tyto šťávy pomáhají zředit kyselý obsah žaludku. Nicméně byste se měli vyhnout pití citrusových šťáv, které mohou situaci ještě více zkomplikovat.

Brambory

Brambory jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvýšená koncentrace draslíku zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. Tímto způsobem brambory zabrání vracení kyseliny ze žaludku do jícnu.

Zelenina

Princip léčení příznaků pálení žáhy pomocí čerstvé zeleniny je stejný jako u ovoce. Zařaďte do svého jídelníčku více zelené listové zeleniny.

Hořčice

Smíchejte 1 lžičku hořčice s ½ sklenicí vody a roztok vypijte. Uvidíte, že za okamžik bolest odezní.

Lékořice

Lékořice pomáhá stimulovat produkci slin. Sliny jsou alkalické a pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny.

Celozrnné potraviny

Pokud máte problémy s pálením žáhy, upřednostňujte celozrnné potraviny. Jsou velmi bohaté na vlákninu. Vysoké množství vlákniny urychluje proces trávení a omezuje tvorbu kyseliny, která je hlavní příčinou pálení žáhy.

Skořice

Stačí přidat 1 lžičku skořice do sklenice vody a povařit po dobu 10 - 15 minut. Potom přidejte lžičku medu a pijte 2 až 3krát denně mezi jídly.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou velmi bohaté na vlákninu, takže jde o další potravinu, která dokáže od pálení žáhy pomoci.

Bylinný čaj

Z bylinek vsaďte na kopretinu řimbabu v čaji nebo v kapkách. Dobrá je také máta. Udělejte si čaj do zásoby a v průběhu dne popíjejte. Až zázračné účinky má i bazalka.

Mléko

Mléko je osvědčený prostředek, který používaly už naše babičky. Stačí vypít hrnek mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu.

Zelí

Šťáva ze syrového zelí je známá neutralizací žaludečních kyselin (stačí jedna sklenice denně).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47