Jak si ulevit při bolestech kloubů

 Zdraví 
27. prosince 2019 14:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolesti kloubů jsou velmi nepříjemné Pixabay
Bolesti kloubů se objevují u každého člověka. Je dobré ale vědět, jaká je jejich příčina a jak se zachovat, aby bolest nezvítězila. Máme zajímavé informace.

Bolest kloubů dokáže člověku hodně zkomplikovat život. Někdy se objeví docela nečekaně. Jindy jde o bolest, která nás doprovází již dlouhou dobu. Jaké jsou příčiny a jak bolest řešit?

Příčiny bolesti

Významnou příčinou bolesti kloubu je přetížení. To se stává zejména u sportovců nebo u lidí těžce fyzicky pracujících. Taková bolest je sice nepříjemná, ale má jednu zásadní výhodu. Odezní po několika dnech přirozenou cestou.

Jindy stojí za bolestí kloubů nějaké onemocnění. Typicky artróza, dna, borelióza či nějaký zánět v těle, infekční onemocnění, ale také obezita nebo dokonce nedostatek vitaminu C. Tam už je situace složitější, protože je potřeba odhalit příčinu a s tou se pak někdy vede nerovný boj.

Co pomáhá

Při bolestech krátkodobých, zvláště u těch způsobených námahou, má smysl podat léky proti bolesti. Tyto léky by se nikdy neměly užívat dlouhodobě, ale v tomto případě mají svůj smysl. Podobně lze použít i masti s přísadou analgetika.

Jestliže je vaším problémem trvalé přetížení kloubů v důsledku obezity, je třeba změnit jídelníček a začít hubnout. Klouby mohou rozbolet i při zvýšení váhy v těhotenství. Pak je dobré zvolit nějaký klidovější režim, relaxace, koupele a jinak ulevit bolavým kloubům.

Dieta má smysl i při dně, neboť toto onemocnění je silně ovlivňováno druhem přijímané stravy. Více o dně si můžete přečíst v článku zde.

Významným pomocníkem jsou různé byliny, zejména kostival lékařský a jírovec maďal. Pokud máte revma, doporučuje se pití čaje s měsíčkem lékařským, jalovcem, mateřídouškou a pupeny borovic.

Další možnosti

V některých případech pomáhají i různé babské rady. Zábal ze syrového zelí pomáhá na otoky. Devětsil má účinky podobné. Kostival se hodí buď jako mast, nebo přiložíte přímo natrhané listy. Nezapomínejte na přísun vitaminu C. Zkuste se prohřát v sauně nebo u moře. Jestliže tyto rady nezabírají a máte podezření na infekci v organismu, měli byste neprodleně vyhledat lékaře. Vedle léčby antibiotiky a dalšími preparáty může být ve vašem případě potřebná i oparace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47