Příčiny rakoviny a možnosti, jak zabránit jejímu vzniku

 Zdraví 
31. ledna 2020 07:31 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rakovina postihuje lidi bez ohledu na jejich bohatství, vliv či původ Depositphotos
Rakovina je vždy děsivou diagnózou. Víte, jaké jsou příčiny nemoci a jak se jí bránit? Pokud ne, tak si určitě přečtěte náš článek.

Rakovina postihuje lidi bez ohledu na jejich bohatství, vliv či původ. Ani člověk, který si může dovolit nákladnou léčbu, nemusí mít vyhráno. Ale současně je možné se chorobě vyhnout a vůbec neonemocnět. Jen je dobré mít potřebné informace.

Příčiny

Příčiny rakoviny jsou různé a často jde o kombinaci více důvodů dohromady. Proto nikdy nefungují zjednodušující obecná tvrzení typu, že ten a ten stoletý celý život pil a kouřil a byl zdravý. Co jednomu neuškodí, druhého položí na lopatky. Do hry totiž vstupuje také dědičnost, která sice sama o sobě způsobí asi jen 5 - 10 % nádorů, ale v kombinaci s určitým chováním může jít už o podstatně vyšší procento.

Kouření

Suverénně nejhorší chování, které vede k rakovině, je kouření. Je zajímavé, jak je tento zlozvyk stále rozšířený, ačkoliv karcinogenní vlivy kouření jsou tolikrát prokázané. Samozřejmě, že různými nádory onemocní i lidé, kteří v životě nekouřili. Jen je potřeba vědět, že určité typy rakoviny jsou u kuřáků asi desetkrát častější. Jde hlavně o rakovinu plic, hltanu i hrtanu. V kombinaci s alkoholem pak působí kouření devastačně na žaludek, jícen, ústa, slinivku a močové orgány. Čím více a déle člověk kouří, tím hůř. Jedinou šancí je kouření zanechat. Při trvalém nekuřáctví postupně míra zvýšeného rizika vzniku různých nádorů klesá, podobně jako klesají postupně rizika vzniku kardiovaskulárního onemocnění. V této souvislosti se už také ví, že pasivní kouření je snad ještě nebezpečnější.

Strava

Přijímaná potrava a tekutiny jsou samozřejmě klíčové pro vznik různých nádorů. Některé jsou však rizikovější než jiné. Zejména plísně mají na svědomí mnoho různých nádorů. Velmi často lidé, kteří nekouří a onemocní rakovinou, byli vystaveni působení plísní. Klasicky to může být díky neblahému zvyku okrojit plíseň z povrchu chleba a chléb sníst nebo odebrat plesnivý kousek marmelády a tuto dále používat. Jakmile se někde objeví spory plísně, znamená to, že potravina je zasažena celá. Toxiny jsou všude a potravina je karcinogenní.

Jiné karcinogeny vznikají při prudkém opékání a grilování. Nebezpečné je ale i překrmování, obezita celkově. Velkým neštěstím je konzumace potravin doslova napuštěných nějakou chemií, různými postřiky a hnojivy.

Vnější vlivy

Člověku rozhodně neprospívá nadměrné slunění, a to bez ohledu na ozonovou díru. Zejména záření v pásmu UVB je silně mutagenní. Až pět procent nádorů je způsobeno ionizujícím zářením, které může být naprosto přírodního původu. Typickým představitelem je radon. Jeho působení se pochopitelně v kombinaci s kouřením umocňuje. Někdy se uvažuje o vlivu elektromagnetického záření, ale patrně v běžných dávkách nebude velkým problémem. Spíš se může celková zátěž sčítat.

Rakovina ale vzniká i v důsledku působení různých infekcí. Typická je třeba infekce papiloma virem, který má na svědomí rakovinu děložního čípku. Riziko roste s počtem sexuálních partnerů. Karcinom jater může zase vzniknout na základě prodělané hepatitidy typu B nebo C či případně po infekční mononukleóze, tedy po infekci Epstein-Baar virem EBV. Rakovinu působí i infekce virem HIV. Jednak skrze snížení imunity, ale specificky i vznikem Kaposiho sarkomu. Rakovina žaludku zase může vzniknout působením Helicobacter pylori. Nebezpečné je i působení různých chemických látek v našem okolí.

Jak se bránit rakovině

Z výše uvedeného by měl být nový životní styl jasný, ale některé údaje je třeba ještě doplnit. Především je třeba nekouřit, případně s kouřením okamžitě přestat. Je třeba jíst jídlo, které je kvalitní, není plesnivé nebo kontaminované chemikáliemi. Nepřejídat se a udržovat svou hmotnost v přijatelných mezích. Konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, protože právě zelenina a ovoce mají schopnost pomáhat našemu tělu se rakovině bránit. Pohybovat se. Nechat se očkovat proti těm nemocem, které mohou rakovinu způsobit a očkování na ně existuje. Více o očkování se dozvíte třeba zde. Nezanedbávat preventivní prohlídky.

Ženy by měly provádět samovyšetření prsu. Neopalujte se zbytečně. Omezte alkohol. Jakmile se děje něco nezvyklého, vyhledejte odborníka. Zejména krvácení bez jasné příčiny, chrapot, hubnutí při stejném příjmu a výdeji energie či změna tvaru znamének či při objevení se bulky kdekoli na těle. Včasná diagnóza a léčba znamená totiž mnohem vyšší šance na uzdravení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve