Podle vědců patří mezi nejšťastnější ženy ty, které jsou svobodné a bezdětné

 Vztahy 
13. března 2020 11:20 / Blanka Štiková
  5
📷
7 fotografií v galerii
Šťastnější jsou nezadané a bezdětné ženy oproti těm vdaným Pixabay
Mezi lidmi všeobecně koluje myšlenka, že nejšťastnějšími ženami jsou ty, které doma mají manžela a děti. Podle studie to tak ale úplně není.

Podle dat je to dokonce přesně naopak, nejvíce let se totiž dožívají ženy bezdětné a nezadané. Proč tomu tak je?

Studie štěstí žen

Které ženy jsou nejšťastnější? Ty bezdětné nebo s dětmi, ty svobodné či vdané? Touto otázkou se zabývala studie britského vědce zkoumajícího lidské chování Paula Dolana. Odpověď byla nečekaná a poněkud zarážející. Šťastnější jsou nezadané a bezdětné ženy oproti těm vdaným. Mimo jiné ale bezdětné a nezadané ženy patří dokonce také mezi nejšťastnější skupinu v populaci. To ale není vše, žijí totiž ještě ke všemu déle než ty zadané. To se dočtete třeba v knize Happy Ever After (v překladu: Šťastní až navěky) od Paula Dolana, která vychází z řady výzkumů, například z dat z průzkumu American Time Use Survey, kde bylo srovnáváno štěstí lidí nezadaných, v manželství, rozvedených, odděleně žijících či ovdovělých. Paul Dolan popírá výzkumy, které tvrdí, že jsou lidé v manželství celkově šťastnější.

Proč jsou šťastné svobodné ženy

Zdá se to být jako zcela paradoxní, že právě nezadané a bezdětné ženy, a to hlavně zejména ženy po dosažení věku 35 let, které mohou být společností často vnímány jako ty nešťastné, bývají těmi nejšťastnějšími vůbec. A proč se ještě k tomu navíc dožijí i vyššího věku oproti vdaným ženám s dětmi? Na to není až tolik těžké odpovědět. Děti a manželství dělají ženu bezesporu šťastnou osobou, oboje ale přináší také hodně dřiny, a to se na ženě může zákonitě za dlouhé roky promítnout. Posuďte sami rozdíly mezi svobodnou a vdanou ženou.

Svobodná žena má dobře vyhlížející kariéru, ale také má více času a peněz. To pak souvisí s tím, že má na sebe žena bez závazků více času, ve kterém se může bavit, sportovat, vzdělávat se či o sebe pečovat.  Pak je tu však vdaná žena, která se musí starat nejen o pohodlí manžela, ale také o malé dítě, a to mnoho dlouhých let, z toho důvodu nemá čas téměř na nic jiného. Takže se pro ni v okamžiku založení rodiny snižuje šance na budování kariéry, vydělání peněz, ale ani nemá čas na zábavu a má jen minimum volného času. Děti samozřejmě přináší do života obou manželů radost, ale starání se o ně není vždy procházka růžovým sadem. Jistě tedy dokážete odhadnout, která žena se cítí odpočatější, a možná i celkově spokojenější. Otázkou tedy je, zda by se ženy měly do vdávání vůbec hnát.

Co radí vědec

Z výzkumu Paula Dolana vyplývá, že muži by se oženit měli, ženy by se však podle něj vdávat raději neměly. Proč? Tak pánům manželství přináší řadu výhod, jako například to, že dostávají od ženy péči po všech stránkách, a navíc se ve svazku uklidní. Proto manželstvím muži na rozdíl od žen méně riskují, a k tomu prý ženatí muži žijí o něco déle než ti svobodní. Ženy to však mají zcela opačně. Vdané dámy čeká ve svazku více práce, a pokud mají děti, tak jsou podle vědce odsouzeny k dřívějšímu úmrtí oproti tomu, kdyby zůstaly samy. Podle výzkumu ženy v manželství více strádají než muži. Je však zajímavé, že ženy v přítomnosti svých partnerů tvrdily, že jsou šťastné, o samotě bez partnerů však popsaly své pocity ve vztahu jako příšerné. Mužům zkrátka manželství svědčí a ženám nikoliv, to je podloženo vědeckými výzkumy.

Je lepší samota?

Společnost je nastavena tak, že se má člověk časem usadit, najít si partnera a mít děti. Jenže takový život pak kolikrát není jako v romantických filmech a otázkou jen zůstává, co daná žena vlastně chce. Každé může vyhovovat něco jiného. Pozitiva partnerského vztahu však nejspíše stále převažují nad jeho negativy. Vždyť, kdo by chtěl zůstat sám celý život? V mládí je to jiné než pak ve stáří. I když jsou single ženy řadu let spokojené, mohou později začít pociťovat prázdnotu a stejně nejspíše budou chtít založit rodinu. Nehledě na pohledy ostatních, kteří již dávno rodinu mají a single ženy považují za divné. Je však na každém člověku, zda chce „zapadnout“ mezi ostatní či nikoliv a kdoví, zda svobodným ženám naopak vdané ženy nezávidí.

Podle statistik je spokojeno asi 44 % singles, kdy jde většinou o lidi, kteří upřednostňují jiné věci jako kariéru či cestování před založením rodiny a uvázáním se napořád. Na druhou stranu výzkumy ukazují, že většina singles by v budoucnu chtěla mít vztah a samotu mají jen jako přechodný stav. Smutným faktem však zůstává, že čím déle člověk žije sám, tím hůře se mu poté bude vztah navazovat, nehledě na přehnanější nároky na partnera díky vyspělosti a samostatnosti jedince. Na otázku, zda je lepší se zadat či nezadat a mít či nemít děti, si nejlépe každý odpoví sám. Dále čtěte: Které páry mají největší šanci na nejšťastnější manželství? Dle vědců to prozradí výška.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve