Jaro je tady. A s ním i čas na zdravější jarní jídelníček
V obchodech už se objevuje první čerstvá zelenina a kdo svůj jídelníček příchodu jara ještě nepřizpůsobil, měl by to rychle udělat. S jarem totiž přichází čas na lehčí a zdravější jídla.
Zeleninové saláty
V zimním období ani na saláty obvykle nemáme chuť a spíš do sebe tu a tam nacpeme nějaký ten bramborový nebo pochoutkový salát. S jarem je tu ale ten správný čas na zeleninové saláty, které se hodí jako svačina, oběd nebo lehká večeře. Zeleninový salát stačí doplnit třeba grilovanými plátky masa nebo ryby, zalít chutným dresinkem a jarní menu je na světě.
Teplá zelenina
K jaru nepatří jen saláty z čerstvé zeleniny, ale skvěle se k němu hodí i ta tepelně upravená. V zimě jsme pravděpodobně dostatečně ignorovali i tento druh stravy, a tak je ten správný čas pustit se třeba do grilované zeleniny.
Z tepelně upravené zeleniny lze ale připravit i další chutná jídla. Například grilovanou zeleninu, ideálně cuketu a lilek, můžete využít do obložené bagety, na které si zcela určitě pochutnáte.
Další možností jsou pak právě cukety, jež se dají upravit různými způsoby. Můžete je naplnit masovou směsí, dají se z nich dělat i rolády se sýrem.
Jablko a mrkev
Jablíčka a mrkve jsou považovány sice za jedny z nejzákladnějších druhů ovoce a zeleniny, v našich končinách jsou to ale naše místní suroviny. A to je důvod, proč výživoví poradci doporučují, abychom je zařazovali do našeho jídelníčku častěji.
Mělo by tomu tak být tedy i na jaře. Jablko a mrkev tvoří ideální kombinaci, a proto se z nich dají dělat různě ochucené saláty, které lze jíst samotné, nebo je například možné s nějakou exotickou zálivkou použít jako přílohu k pečenému masu.
S jarem přichází větší možnosti, jak obohatit náš jídelníček o čerstvé a zdravé suroviny. Tělo nám za to rozhodně poděkuje. Dále čtěte: Jogurt je nejlepší zdroj stravitelných bílkovin. Může být pomocníkem proti stárnutí i rakovině.