Alergie vám může zkazit příchod jara. Několik tipů, jak její projevy omezit

 Zdraví 
06. března 2020 12:48 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
O rozjímání na rozkvetlé louce si alergik může nechat jenom zdát Depositphotos
Už brzy nás čekají rozkvetlé aleje, louky plné petrklíčů a jiných jarních kytiček, na které se však alergici dívají se smutnou nostalgií. Procházka rozkvetlým sadem je pro ně jednoduše jen vzdáleným snem.

Už je to zase tady. Část lidí se raduje z nastupujícího jara, část ho vítá naštvaně, protože pro ně znamená pálící a slzící oči, rýmu věčně tekoucí z nosu nebo záchvaty kašle. Vítejte ve světě alergiků.

Alergie je přehnaná a nepřiměřená reakce imunitního systému organismu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí. Je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E vlivem daného alergenu. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké, od banální rýmy až po anafylaktický šok, který může končit i smrtí. Takzvaná senná rýma je jedním z příkladů běžné slabé alergie – velká část populace trpí symptomy senné rýmy, je-li vystavena působení pylu obsaženému ve vzduchu.

Prvními jarními alergeny jsou kvetoucí břízy, lísky a podobné dřeviny.

 Projevy

  • zduření nosní sliznice (alergická rýma)
  • zarudnutí, svědění, otoky očí (alergický zánět spojivek)
  • zúžení průdušnice, průdušek, dušnost a dechová nedostatečnost, někdy doslova astmatický záchvat
  • pocit zaplnění až bolesti v uších, zhoršení sluchu vlivem neprůchodné Eustachovy trubice
  • ekzém, vyrážka (kopřivka) a další kožní reakce
  • řídce i bolesti hlavy


Rada číslo jedna zní: vyhněte se alergenům, což je samozřejmě v době, kdy kvetou břízy, lísky a podobné dřeviny, dost těžké. Právě alergie na jejich pyly patří k nejčastějším. Celkově nějakou formou alergie trpí pětina až čtvrtina lidí, byť zdaleka ne všichni mají své problémy diagnostikované.

Rozhodně však můžete omezit to, s čím jdou tyto jarní alergie takzvaně do kříže – kdo je alergický na břízu, citlivě reaguje také na jablko, banány, mrkev či celer, protože v nich obsažené alergeny mají podobnou stavbu. Komu vadí líska, bude hodně pravděpodobně alergický také na ořechy, a to nejen lískové, ale rovněž vlašské nebo mandle.

Dotyčný alergik přitom o této zkřížené alergii zatím nemusí mít tušení, protože alergie na potraviny se často projevuje jinak než ta na pyly – zatímco z pylů člověk kýchá, slzí či kašle, po potravinách ho mohou pálit rty či ústa, případně mu může jejich okolí otéci. Dechové potíže zase tak časté nejsou, a proto si lidé případné potíže ani nemusí dát do souvislosti. Pozor také na čaje, které mohou obsahovat pylová zrnka a stav alergika, který zrovna zápasí s akutními projevy alergie vyvolanými pyly venkovními, může zhoršit.

Pozor na suché a větrné dny a na polední pyly

V době, kdy venku kvetou hlavní alergeny, však rozhodně stojí za to u citlivých lidí zmíněné potraviny omezit. Krom toho se alergie na ně nemusí projevovat jen dýchacími potížemi, ale zhoršit se může i stav kůže, která je vysušená, a proto byste ji měli preventivně promazávat alespoň na nejcitlivějších místech, jako jsou loketní či kolenní jamky.

Vyplatí se rovněž dbát na to, aby doma bylo co nejméně prachu, protože jeho množství může rovněž dráždit i člověka, který na něj jinak alergický není, avšak má sliznice vyčerpané bojem s jinými alergeny. Pokud se vašemu alergikovi špatně dýchá venku i vevnitř, zvažte koupi kvalitní čističky vzduchu. Pamatujte si, že nejméně pylů je ve vzduchu časně ráno a nejvíce kolem poledne, což berte v potaz během větrání. Že v pokoji alergika není dobré celodenně otevřené okno, je nabíledni, pozor také na větrání v autě.

Ohledy berte i na počasí, čím sušší a větrnější den, tím hůře. Velký výlet proto naplánujte ideálně po dešti nebo za mírného mrholení, protože počasí jak z reklamy může alergikovi pobyt venku znechutit. Nejen, že se mu bude hůře dýchat, ale také se dříve unaví.

Na jaře mají alergie hlavní sezonu. Venkovním alergenům se zcela vyhnete jen stěží. Máme pro vás ale několik tipů, jak projevy alergie omezit.

Opatření  

  • Omezte maximálně pobyt v blízkosti kvetoucích dřevin.
  • Omezte nebo vynechte potraviny, které zhoršují alergické reakce.
  • Starejte se o pokožku, a to zejména v rizikových partiích.
  • Odstraňujte často prach vhodnými prostředky (kvalitní vysavač, navlhčený nebo speciální textil).
  • Zvažte koupi kvalitní čističky vzduchu.
  • Větrejte pouze brzy ráno.
  • Pro pobyt v přírodě volte vhodné počasí (po dešti, za mírného mrholení).
  • Užívejte léky doporučené lékařem.


Vyplatí se také preventivně každý týden prát ložní prádlo a občas i peřiny a polštáře, investujte proto do takových, které to snesou. Alergiemi mohou trpět i vaši domácí mazlíčci, čtěte zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve