Sebevědomí si můžete dodat za pouhé dvě minuty. Stačí se naučit ovládat řeč těla

 Ostatní 
03. března 2020 13:07 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
K sebevědomí se můžete dopracovat i gesty Depositphotos
Snad každý by rád na své okolí působil sebevědomým dojmem. Jenže ani sebehezčí tvář nezmůže nic, když sebevědomí nevyzařujete z celého těla. Pomoci vám může, když se naučíte své tělo ovládat. V této souvislosti se mluví o takzvané řeči těla.

Řeč těla souhrnně označuje veškeré informace, které lze vyčíst z mimických projevů, gest a postojů člověka. Vyplatí se jí porozumět. Jednak díky tomu odhalíte mnohé o jedinci, s kterým jednáte, ale zároveň můžete potlačit něco, co nechcete, aby o vás okolí vědělo.

Nemusíte totiž říct jediné slovo, přesto všichni poznají, jakou máte náladu, zda máte přátelskou nebo arogantní povahu, zda jste sobečtí, panovační nebo zda vám chybí dostatek sebevědomí. To vše lze totiž z gest vyčíst. Někdy stačí i zdánlivá maličkost jako ruka opřená v bok, zrak sklopený na špičky bot nebo bojovně vystrčená brada. Poradíme vám, co dělat a naopak jakým postojům se vyhnout, abyste působili sebevědoměji.

Stačí dvě minuty

Studie americké sociální psycholožky Amy Cuddy potvrdila, že stačí dvě minuty setrvat v některé „mocenské póze” a ve vašem těle se zvedne hladina testosteronu a sníží hladina stresového hormonu kortizolu. Jak na „mocenskou pózu”:

  • Stoupněte si rovně, mírně rozkročte nohy.
  • Zvedněte napjaté ruce nad hlavu.
  • Dlaně můžete mít otevřené nebo zaťaté v pěst.

K podobnému postoji se uchylujeme v momentech vítězství nebo velké radosti. Naše tělo má postoj spojený s přísunem potřebných hormonů.

Pokud tedy máte před důležitým pracovním pohovorem, schůzkou nebo nepříjemným setkáním, na chvíli odběhněte na záchod nebo do jiné místnosti a dvě minuty v póze vydržte. Studie prokázala, že po takové dvouminutovce lidé podávají lepší výkon při pohovoru, dokážou více riskovat a působí sebevědomě.

Držte prsty v klidu

Možná jste se už někdy přistihli při tom, že ve vypjatých situacích usilovně žmouláte kapesník, hrajete si s náramkem nebo o sebe třete prsty? Jestli chcete působit sebevědomě, vyškrtněte tyto rušivé pohyby ze svého repertoáru. Na vážnosti vám totiž nepřidají. Vyhýbejte se také:

  • Zajíždění rukou do vlasů.
  • Kroucení prstýnkem.
  • Nepřirozenému křížení nohou.
  • Úzkostlivě působí i dotýkání se obličeje a krku.

Gesta se zvedlým ukazováčkem budí dojem výstrahy, útočnosti nebo arogance. Snažte se proto gestikulovat s dlaněmi otočenými vzhůru, ruce před sebou nekřižte a nedávejte si ruku v bok.

Udržujte oční kontakt

Přímý pohled do očí je jasným znakem sebevědomí a odhodlání. Proto se mu nevyhýbejte. Když mluvíte s více lidmi, navazujte postupně oční kontakt se všemi ze skupiny. Pokud hovoříte k jednomu posluchači, věnujte mu přímý oční kontakt přibližně 60 % času.

Oční kontakt naznačuje, že řečníka nebo posluchače plně vnímáte. Vyhýbejte se ale nepřerušovanému očnímu kontaktu. Ten řečník i posluchač vnímá spíše jako zírání a znejistí ho.

Nakloňte se nebo udělejte krok dopředu

Při odpovědi na dotaz nebo oslovení člověka se směrem k němu mírně nakloňte, případně směrem k němu udělejte drobný krok. Také si hlídejte, aby směrem k posluchači bylo natočené celé vaše tělo, včetně špiček bot.

Rovný postoj a mírně zvednutá brada

Nehrbte se. Ramena stáhněte dozadu, čímž automaticky narovnáte celá záda. Můžete také mírně zvednout bradu směrem nahoru. S tímto gestem to ale příliš nepřehánějte – v řeči těla totiž vyjadřuje výrazněji vystrčená brada agresi. O tom, jaká gesta užívají muži a ženy při zamilovanosti a sexuálním chtíči, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve