Pokud nosíte denně košile, ale nebaví vás je žehlit, existuje jedno velmi snadné řešení

 Móda 
29. února 2020 18:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S žehlením košil si už nemusíte dělat starosti Depositphotos
Možná vaše práce vyžaduje dennodenní nošení košil nebo halenek a o víkendu pak neděláte nic jiného, než tyto kousky oděvu pracně žehlíte, abyste je měli připraveny na další dny. Pokud vám už žehlení košil leze krkem, máme pro vás jednoduché řešení.

Žehlení pánských košil a dámských halenek můžete dát definitivně sbohem. Stačí si pořídit nežehlivou košili, jejíž údržba je více než jednoduchá. Po vyprání ji stačí pověsit a hned po vysušení si ji můžete vzít znovu na sebe. A žehličku můžete nechat ve skříni. Nežehlivé košile jsou k dostání v pánských i dámských variantách. A jak je poznáte? Jsou opatřeny visačkou s nápisem Non Iron.

Nejde o umělá vlákna

Mnoho lidí se mylně domnívá, že nežehlivé látky spočívají v umělých vláknech. Tak to ale není. Nejlepší surovinou pro nežehlivé košile je naopak přírodní bavlna nejvyšší kvality. Čím vyšší je kvalita bavlny, tím jemnější košilovinu lze utkat a finálně upravit. Pouze 3 % světové produkce bavlny splňuje přísná kritéria. Jedná se o přízi s extra dlouhými vlákny.

Není bavlna jako bavlna

Běžná bavlněná vlákna při praní ve vodě bobtnají a mění tím svou polohu. Tato změna přetrvává i po usušení a musí se vyrovnat žehlením. Jinak tomu je, pokud je tkanina speciálně upravena. Pak vlákna zůstávají hladká.

Pokud má být košilovina speciálně upravena proti mačkání, je potřeba použít chemické prostředky. K dosažení vynikajících výsledků je potřeba investovat do inovativních chemikálií, které nemají negativní vliv na životní prostředí ani na samotnou látku. Díky tomu není vaše pokožka vystavena nežádoucím chemikáliím při běžném nošení. I nemačkavá košile musí splňovat základní kritéria, jako je příjemnost na omak, prodyšnost a savost.

Vlákna, která se sama vyrovnají

Pro pohodlné nošení je nejen důležité, že košile vypadá jako vyžehlená před nošením, ale také při nošení během dne. Tomu napomáhá samovyhlazovací efekt. Uvolňované tělesné teplo umožňuje tkanině se samo od sebe vyrovnávat, podobně jako při žehlení. Košile se tak nezmačká ani po celodenním nošení či sezení.

Jak pečovat o nežehlivé košile

Pro dosažení požadovaného hladkého efektu po vyprání nežehlivé košile je potřeba dodržovat určité zásady pro praní a sušení.

V prvé řadě nepřeplňujte automatickou pračku. Pánské košile a halenky perte odděleně od ostatního prádla. Do pračky dejte optimálně asi pět kusů najednou, maximálně pak osm košil. Před vložením košile do automatické pračky ji zapněte na přední řadu knoflíků a obraťte naruby. Límec a manžety otočte dovnitř.

Používejte prací programy, které jsou speciálně určené pro košile, nebo programy pro snadné žehlení (Easy Iron), případně programy pro jemné oděvy.

Po dokončení pracího programu košile ihned vyjměte, nenechávejte je zbytečně v pračce. Čím dříve košile vyndáte, tím lepšího výsledku dosáhnete. Košili nebo halenku pověste na ramínko dokud je mokrá. Košili na ramínku rozprostřete a uhlaďte švy a légu. Košile je stále zapnutá na všechny knoflíky. Drobné nerovnosti po usušení zmizí krátce po oblečení, a to díky samovyhlazujícímu efektu. O tom, jak vybrat správně pánskou košili, aby perfektně seděla, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47