Pokud máte citlivou pokožku nebo slabé vlasy, šampony se sulfáty nepoužívejte

 Krása 
27. února 2020 14:29 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sulfáty jsou zodpovědné za větší pěnivost přípravků Depositphotos
Pokud si budete pozorně číst složení šamponů na vlasy, zjistíte, že drtivá většina z nich obsahuje sulfáty. Jenže pokud máte citlivou pokožku nebo si pravidelně barvíte vlasy, měli byste na sulfátové šampony rozhodně zapomenout.

O škodlivosti sulfátů v šamponech se vedou velké diskuse. Zastánci přírodní kosmetiky ale tvrdí, že bezsulfátové šampony přinášejí výhody jak pro vlasovou pokožku, tak pro vlasové vlákno.

Sulfát má mnoho podob

Od této sloučeniny je odvozeno velké množství variant, ale v šamponech a dalších kosmetických přípravcích se tradičně používá sodium lauryl sulfát (SLS), sodium laureth sulfát (SELS) a amonium laureth sulfát (ALS). Tyto chemické sloučeniny jsou také nazývány jako aniontové povrchově aktivní látky. V kosmetických produktech jsou zodpovědné za větší pěnivost.

Když si na kosmetickém produktu pozorně přečtete seznam ingrediencí, všimněte si, kde je zmínka o SLS, SLES či ALS. Čím víc ke konci tyto látky najdete, tím menší je jejich koncentrace v produktu.

Rakoviny se nebojte

Už dlouhá léta jsou sulfáty předmětem opakovaných toxikologických studií, které se snaží prokázat jejich karcinogenitu. Zatím ale jde jen o nepodložené informace. Kvůli strachu z rakoviny nebo jiného vážného onemocnění se sulfátových šamponů vzdávat nemusíte. Je ale pravdou, že mohou mít na některé jedince dráždivý účinek. Kdo by se měl sulfátové kosmetice vyhnout?

  • lidé s citlivou pletí
  • lidé se suchou pokožkou hlavy
  • malé děti
  • ti, kdo trpí záněty v ústní dutině (v případě zubních past)

Sulfáty mohou časem oslabit vlasy

Vlasové přípravky obsahují sulfáty kvůli jejich schopnosti pěnit a odstraňovat nečistoty a maz z vlasového vlákna. Většina lidí může používat šampony s obsahem sulfátů, aniž by jakkoli zaznamenali suchost nebo svědění vlasové pokožky. Pokud však máte citlivou vlasovou pokožku, možná si budete chtít dát od tradičních čisticích přípravků se sulfáty pauzu. Tyto přípravky pro vaši pokožku totiž nemusejí být dostatečně šetrné.

Bezsulfátový šampon zlepšuje udržování hydratace ve vlasové pokožce a podporuje přirozenou produkci mazu. Tyto šetrné přípravky dokáží zklidnit vlasovou pokožku – pomáhají navíc posílit pokožku vůči podráždění, přinášejí jí dlouhodobý komfort a napomáhají vlasovému vláknu zachovat si své vlastnosti. K dostání jsou i bezsulfátové šampony speciálně vytvořené pro barvené vlasy: chrání barvu a napravují škody způsobené agresivními chemikáliemi, jež barvy na vlasy obsahují.

Šetrná náhrada

Pokud tedy chcete být ke svým vlasům a pokožce šetrnější, určitě se poohlédněte po bezsulfátových šamponech. Výrobci v nich nahrazují sulfáty jemnějšími a šetrnějšími variantami. Často jde o látky získané z kokosového oleje, obilí či cukru.

Při prvním použití šamponu bez obsahu sulfátů vás může zaskočit, že pomocí něj nevytvoříte bohatou hustou pěnu, jako jste byli zvyklí u sulfátového šamponu. Není to na škodu. Mnoho lidí se mylně domnívá, že čím více šampon pění, tím lepší účinek musí mít. Podle odborníků to tak ale rozhodně není.

Pokud přejdete z běžného šamponu na bezsulfátový, nepoznáte změnu hned. Dočasně dokonce můžete mít dojem, že se kvalita vašich vlasů ještě zhoršila. Buďte ale trpěliví, adaptační doba prý trvá přibližně měsíc. O tom, jak si doma připravit stoprocentně přírodní šampon bez chemie, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47