Pánská košile musí perfektně sedět. Na co se zaměřit, abyste při koupi nesáhli vedle?

 Móda 
28. listopadu 2019 09:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jen málokterý muž si umí vybrat správnou velikost košile Depositphotos
Snad každý muž má ve svém šatníku alespoň jednu košili, většina jich ale má podstatně více. Hodí se nejen do práce, ale i na nejrůznější společenské akce. Aby košile vypadala dobře, musí perfektně sedět. Jenže mnoho mužů při výběru košile tápe a často si domů přinesou model, který jim vůbec nesedí.

Je pravdou, že většina mužů nosí košile o jedno až dvě čísla větší. Zbytečně tak nevhodným výběrem košile pokazí celkový vzhled. A to je škoda.

Pokud si myslíte, že na velikosti košile nezáleží, jste na velkém omylu. Nepadnoucí košile je jednak nepohodlná a navíc v ní muži vypadají podstatně méně profesionálně. Pokud se tento problém týká i vás, měli byste si nechat stávající košile upravit a nové již kupovat dle následujícího návodu.

Velikost límečku

Vnitřní strana límečku přiléhá ke krku po celém jeho obvodu. Límeček ale netlačí na krk. Volnost límečku určíte tak, že pod límeček zasunete dva prsty, aniž byste museli použít sílu. Oba extrémy: příliš těsný límeček, nebo volný límeček jsou na první pohled zřejmé. Těsné límečky máte tendenci nezapínat na poslední knoflíček, abyste mohli vůbec dýchat. V kombinaci s kravatou to vypadá velice nedbale.

Padnoucí košile

Košile na těle vypadá moderněji a elegantněji, když těsně přiléhá a obepíná trup i paže. Knoflíčky lze jednoduše dopnout. Léga svisle splývá v ose trupu. Těsnou košili sotva dopnete. Léga se vlní zleva doprava kolem knoflíčků. Máte pocit, že knoflíčky každou chvíli odletí. Volná košile překypuje přes pásek kalhot. Rukávy tvoří volány přes manžety. Šev na rameni visí na paži.

Správná délka rukávu košile

Při upažení volně u těla končí manžeta košile na kořeni palce, respektive kloubu palce. Z pod rukávu saka vyčnívá manžeta asi jeden centimetr. Manžeta by měla být pouze tak široká, aby jemně obepínala náramkové hodinky.

Délka košile

Pokud si pořizujete společenskou košili, kterou nosíte zasunutou v kalhotách, je doporučená délka košile taková, že si v rozkroku spojíte přední a zadní díl. Košile se zaručeně nevyhrne a vy neukazujete kolegům své trenýrky.

Konfekční velikosti

Rozměry košil v obchodech jsou předně uváděny obvodem límečku v centimetrech. Obvod límečku se měří na vnitřní straně od dírky ke knoflíčku. Ostatní rozměry buď nejsou uvedeny, nebo nám příliš neřeknou. Kdo z vás zná obvod hrudníku a pasu? Nejsou ta čísla opačně? Výběr košile někdy můžete ovlivnit volbou střihu. Přiléhavý slim fit střih a volný regular střih patří ke standardním volbám. Vytáhlé postavy zase ocení prodlouženou délku rukávů. O tom, jak podle společenské události vybrat barvu kravaty, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008