Seznam potravin, které vám pomohou zbavit se podzimní chřipky a nachlazení

 Zdraví 
27. listopadu 2019 12:02 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potraviny na chřipku a nachlazení Depositphotos
Některé potraviny mají zvláště vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších živin, které pomáhají podporovat zdravý imunitní systém nebo zmírňují některé z nejhorších příznaků chřipky a nachlazení. Zde jsou ty nejlepší, které pomohou zkrátit průběh nemoci.

Na podzim si lidé snadno předají různé bacily. Některé potraviny vám pomohou posílit imunitu a už nebudete tak často nemocní. Zařaďte je do svého jídelníčku a uvidíte, že se budete cítit lépe.

Probiotika a omega 3

70 % imunitního systému je umístěno ve střevě. Dobré bakterie, tedy probiotika, které se vyskytují v jogurtu, mohou pomoci udržet rovnováhu ve střevech a tím posilují imunitní systém. Losos bohatý na omega-3 vám zase pomůže bojovat proti nachlazení a chřipce dvěma způsoby. Za prvé, omega-3 mastné kyseliny jsou protizánětlivé, což znamená, že pomáhají bojovat se záněty, které v našich tělech bují. Výzkum také naznačuje, že sloučenina může pomoci zmírnit úzkost, která oslabuje imunitní systém. Dále čtěte: Drahá probiotika nemusíte kupovat. Najdete je v některých potravinách.

Šípky, rakytník a černý rybíz, ořechy

Jsou to právě šípky, rakytník a černý rybíz, které obsahují největší množství vitaminu C. Výborné jsou také jahody. Jen jedna miska jahod dokáže do těla dostat doporučenou denní dávku tohoto vitaminu. Ořechy jsou pro změnu bohaté na vitaminy B6 a E, které tlumí záněty.

Granátové jablko a červené papriky

Kam se hrabe zelený čaj, proslulý jako antioxidant. Ještě větší antioxidační účinky má totiž granátové jablko. Ideální bude, když si z něho doma vyrobíte šťávu. Červené papriky rovněž obsahují vysoké hodnoty vitaminu C a podporují tvorbu bílých krvinek a jsou dobré proti infekcím.

Vývar z kostí, horký čaj z koření

Pořádný vývar si doma uděláte z kostí a chrupavek, čímž získáte koncentrovanou dávku všech nezbytných vitaminů, minerálů a aminokyselin, které pomáhají vyživovat a léčit. Pokud polévku chcete ještě dochutit, přidejte něco s protizánětlivými a infekčními přísadami, jako je zázvor, česnek nebo kajenský pepř, aby se zvýšila imunita. Horký čaj si uvařte ze směsi s kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček a zázvor, které pomohou uvolnit přetížení způsobené nachlazením nebo chřipkou.

Česnek a borůvky

Česnek je přírodní antibiotikum a má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, což znamená, že může pomoci odvrátit infekci a potlačit výsledný zánět. Přidejte jej do jídla, popřípadě snězte pár syrových stroužků, pokud si na to troufáte. I borůvky jsou silným antioxidantem. A protože podobně jako u jahod není v zimě jejich sezona, kupte raději ty mražené.

Klasika v podobě citronu a medu

Citrusová sezona je naopak nyní, takže si můžeme dopřát ty nejčerstvější. Lékaři ovšem doporučují jíst je celé, neboť mimo jiné obsahují vlákninu, která je prospěšná pro vaše střeva. Med je známý antioxidant, dobrý zejména na škrábání v krku.

Zázvor, brokolice a olivový olej

Zázvor skvěle tlumí záněty a rovněž potlačuje projevy nevolnosti, které chřipku často provází. Brokolice má vysoký obsah vlákniny a vitaminu C, aby ale účinky těchto látek byly co nejsilnější, je dobré konzumovat ji syrovou. Olivový olej má zase nejen protizánětlivé, ale rovněž antimikrobiální vlastnosti. Dále čtěte: Pití dobrého černého čaje vás chrání před mnoha nemocemi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008