Bílý cukr jako tichý zabiják. Jak se zbavit závislosti na sladkém?

 Zdraví 
27. listopadu 2019 08:08 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Závislost na cukru škodí zdraví  Depositphotos
Regály v obchodech jsou naplněné potravinami z uměle vytvořených cukrů. Opravdu těžko se jim odolává, protože dobře uspokojují chuťové pohárky. Spousta lidí nepřikládá závislosti na cukru velkou váhu. Jedná se však o druh závislosti, který stejně jako ty ostatní zdraví škodí. Jak se závislosti na cukru postavit čelem?

Všichni si rádi dopřejeme sušenky, čokoládu, sladké pečivo či limonády. Ale množství cukru, které takto přijímáme je pro naše tělo naprosto devastující!

Cukr je skrytý i v potravinách, které na první ochutnání sladce vůbec nepůsobí. Lehce se pak stane, že denně zkonzumujeme 32 čajových lžiček cukru a ani o tom nevíme.

Zda jste na cukru opravdu závislí, zjistíte tak, že si odpustíte sladkosti, ale budete mít nutkání je neustále jíst. Možná z toho budete i nervózní. Porazit závislost na cukru nelze ze dne na den. Bude to chtít velké sebezapření a hlavně přípravu.

Naplánujte si jídelníček

Bez přípravy byste se závislosti na cukru patrně nezbavili. Potraviny s velkým obsahem cukru musíte nahradit něčím jiným, aby vaše tělo tolik nestrádalo. Budete si muset pročítat etikety a zjišťovat, kolik má každá potravina gramů cukru.

Můžete začít pozvolna. Postupně přestaňte jíst všechny sladkosti. Ty můžete nahradit ovocem, které v sobě má přírodní cukry. Jde třeba o kaki či hroznové víno. Hned poté byste měli přestat jíst bílé pečivo. Dávejte si pouze celozrnné.

Do svého jídelníčku zařaďte hodně zeleniny, protože obsahuje velké množství vlákniny a pomůže vám bojovat s chutí na sladké. Doporučujeme vám, abyste si vyhledali konkrétní diety, které se zaměřují na snížení obsahu cukru a vybrali si z nich potraviny, které by vám mohly vyhovovat.

Vyhněte se potravinám, které jsou označeny slovíčkem light

Na obalech některých potravin najdete výraz light a mnoho lidí si myslí, že jde o dietní jídlo. Pravdou je, že některé z nich obsahují umělá sladidla, která neprospívají trávení, zpomalují ho. Zjistíte to tak, že budete poctivě číst etikety. Výrobci často spoléhají na to, že zákazníky zaujme design obalu potraviny, ale etikety se jim číst nechtějí.

Připravte se na krizové chvíle

Poté, co nebudete jíst několik dní sladké, přepadne vás na ně velká chuť. Budete mít těžké chvíle. Nebudete moct odolat potravinám, které jste běžně jedli. Zbavte se všech sladkostí. Přikažte ostatním členům domácnosti, ať je sní, nebo je někomu darujte. Když je ve své domácnosti mít nebudete, nesníte je.

Velkým obloukem se v supermarketu vyhýbejte regálům se sladkostmi. To stejné dělejte i s cukrárnami. Utíkejte z obchodu co nejrychleji pryč. Mějte vždy u sebe připravené jídlo, které si dáte ve chvíli, kdy vás přepadnou velké chutě. Můžete chroupat třeba mrkev.

Pořiďte si nějakou věc, kterou budete moct během nervozity mačkat. V krizových chvílích můžete jít na procházku či si zaběhat. Po nějaké době si vaše tělo na změnu jídelníčku zvykne a chuť na sladké vás přejde. Musíte mít pevnou vůli a vydržet to. Zdravému trávení prospívají probiotika. V jakých potravinách je najdete?

Negativní účinky cukru na tělo

  • Cukr přetěžuje a poškozuje játra – účinky cukru lze porovnat s účinky alkoholu. Na naše játra působí cukr podobně jako bychom pravidelně popíjeli tvrdý alkohol!
  • Cukr ovlivňuje hladinu inzulinu a leptinu – přemíra cukru má za následek zmatení našeho těla, které nedokáže správně regulovat hladinu krevního cukru, což pak vede až k cukrovce.
  • Cukr způsobuje metabolické dysfunkce – cukr negativně ovlivňuje metabolické procesy v těle a v důsledku jeho časté konzumace se zvyšuje riziko vzniku obezity, vysokého krevního tlaku a problémů se štítnou žlázou.
  • Cukr zvyšuje hladinu kyseliny močové – ta je pak rizikovým faktorem onemocnění srdce a ledvin.
  • Po tomto výčtu si možná napříště rozmyslíte, zda jídlo zapijete colou či nikoliv a zda na snídani zvolíte sladké snídaňové cereálie nebo raději dáte přednost zdravější variantě.

Cukr je pro náš organismus v zásadě toxickou látkou, a proto je s ním třeba (podobně jako s alkoholem) zacházet s mírou!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod