Drahá probiotika nemusíte kupovat. Najdete je v některých potravinách

 Zdraví 
23. listopadu 2019 10:00 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Potraviny, ve kterých najdete živé kultury, je hodně Depositphotos
Probiotika jsou prospěšné bakterie, které sídlí v našich střevech. Podílí se na dobrém fungování trávicího systému, takže jsou velmi potřebné. Lékárny je nabízejí často v kapslích. Není nutné si je však kupovat, když je můžete tělu dodávat skrze různé potraviny. Zjistěte, o jaké jde.

Na podzim si lidé snadno předají různé bacily. Probiotika vám posílí imunitu a už nebudete tak často nemocní. Výrazně totiž sníží riziko podlehnutí chřipce. Kromě toho, že bude v pořádku váš trávicí systém, budete mít i více energie a zdravější pokožku. Nejlepší probiotika najdete v potravě.

Kysané zelí

Kysané zelí obsahuje velké množství vitaminu C a živých kultur. Kyselá zelenina je velmi zdravá, podpoří vaši imunitu a dokáže pomáhat při boji s alergií. Dejte si pozor, až budete v obchodě. Pořiďte si pouze nepasterizované kysané zelí. Pasterizace zabíjí pozitivní bakterie, které prospívají střevům.

Jogurt

Jogurty obsahují vitamin D, vápník, draslík a bílkoviny. Jde o skvělý zdroj probiotik, ale musíte zvolit správný jogurt. Pořiďte si ten, který je obohacen právě o živé kultury. Některé z nich mají značení Lactobacillus acidophilus.

Nejlepší by bylo, kdybyste si bílé jogurty mohli vytvořit sami bez dalších přísad, které používají výrobci. Pokud vám bílé jogurty vůbec nechutnají, můžete si je osladit třeba medem, který živé kultury nijak neovlivní.

Kefír

Kefír obsahuje vitaminy K2 a B12, hořčík, vápník a aminokyseliny. Díky tomu podporuje zdravý růst kostí. Má antibakteriální účinky, takže vás ochrání před nejrůznějšími plísněmi a bakteriemi. Díky živým kulturám posiluje imunitu a chrání před nachlazením. Rozhodně stojí za to vypít alespoň jeden kefír denně.

Zavařené okurky

Pokud máte rádi nakládané okurky, můžete jásat. Pokud chcete podpořit své zdravé trávení, měli byste je čas od času jíst. Kyselé okurky totiž fungují na lidský organismus podobně jako kysané zelí. Obsahují velké množství pozitivních bakterií.

Podmáslí

Podmáslí obsahuje velké množství lecitinu a vápníku. Díky tomu funguje jako prevence před vznikem osteoporózy a demineralizaci zubní skloviny. Jde o přírodní antioxidant, který prospívá nervové soustavě a mozku.

Podmáslí je bohaté na živé kultury a bílkoviny. Vzniká při výrobě másla, ale i přesto obsahuje minimum tuku. Můžete ho jíst, když plánujete držet dietu, abyste shodili pár kil. Během hubnutí zařaďte do svého jídelníčku i kaki. Jde o velmi zdravé a sladké ovoce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve