Období viróz nekončí. Udělejte si vitaminové bomby z plodů rakytníku a šípku
Šípek obsahuje vitaminy C, B, fosfor, sodík, zinek, vlákninu a další složky, které posilují imunitní systém. Rakytníkové plody obsahují vitaminy B1, B2, B6, C, F, P a další, které pozitivně ovlivňují lidský organismus. Plody šípku a rakytníku jsou velmi zdravé, takže si z nich můžete udělat sirupy, které vás ochrání před podzimními nákazami.
Rakytníkový sirup
Sirup můžete pít preventivně jednou denně. Bude vám stačit jedna až dvě polévkové lžíce. Pokud jste se nachladili, pijte dvě polévkové lžíce třikrát denně. K výrobě rakytníkového sirupu budete potřebovat následující ingredience.
- 2 litry plodů rakytníku
- půl kilogramu cukru na jeden litr šťávy
- 1 a půl litru vody
- 2 polévkové lžíce kyseliny citronové
Výroba
Nejdříve všechny plody rakytníku rozdrťte a zalijte je vlažnou vodou. Do směsi přidejte kyselinu citronovou. Všechny ingredience dobře zamíchejte a nechte minimálně dvacet hodin odstát. Následně vylouhovanou směs přeceďte a z plodů rakytníku vymačkejte veškerou šťávu. Hned poté ji smíchejte s přichystaným cukrem.
Sirup nalijte do hrnce a nechte ho vařit maximálně na sedmdesát stupňů Celsia do té doby, než se v něm cukr zcela nerozpustí. Po uvaření sirup nalijte do sklenic a skladujte ho na chladném místě.
Šípkový sirup
Každé ráno si dejte polévkovou lžíci šípkového sirupu na posílení imunity. Pokud jste nachlazení, dávejte si jednu lžíci třikrát denně. K výrobě šípkového sirupu budete potřebovat následující ingredience.
- půl kilogramu šípků
- půl kilogramu cukru
- litr vody
- 2 polévkové lžíce kyseliny citronové
Výroba
Nejprve šípky rozdrťte mixérem, zalijte je litrem vody a dejte vařit zhruba na deset minut. Nezapomeňte šípky občas promíchat. Poté je přeceďte a vyvařenou tekutinu smíchejte s cukrem a kyselinou citronovou.
Následně směs zase začněte vařit zhruba deset minut. Šípkový sirup máte hotový. Přelejte ho do sklenic a uskladněte v chladnějším prostředí. Dále čtěte: Imunitu podpořte i probiotiky. Najdete je v některých zdravých potravinách.