Zařaďte zelený hrášek do svého jídelníčku. Odbourá stres, sníží krevní tlak i cholesterol
Na sladkých zelených bobulkách si rády na zahradě pochutnávají malé děti, ale ani dospělí by se zelenému hrášku neměli vyhýbat. Jde totiž o zásobárnu vitaminů a dalších prospěšných látek. Možná budete překvapeni, co všechno hrášek dokáže s lidským zdravím.
Koktejl vitaminů
Hrášek obsahuje hodně bílkovin, vlákniny a také sacharidů. Právě proto si ho s velkou oblibou dopřávají zejména sportovci po tréninku nebo těžší fyzické aktivitě. Hrášek je však bohatý i na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitaminy C, E, K. V jednom šálku hrášku najdete 44 % vitaminu K. V hrášku ale najdete také minerální látky: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek nebo měď.
Čerstvý hrášek si mohou dopřát nejen sportovci nebo vegetariáni, ale prospěšný je i pro kojící a těhotné ženy, děti, diabetiky, lidi se srdečním onemocněním nebo poruchami trávení.
Zdravotní účinky hrášku
- napomáhá snižovat cholesterol
- lehce snižuje krevní tlak
- podporuje činnost slinivky břišní
- slouží jako prevence osteoporózy
- posiluje vlasy, kosti, svaly, nervy i srdce
- posiluje obranyschopnost
- prospívá očím
- předchází tvorbě vrásek
- reguluje krevní cukr
- funguje jako prevence rakoviny žaludku
Hrášek vs. hrách
Nepleťte si ale hrášek s hrachem. Na první pohled velmi podobná slova se v realitě dost liší. Za hrášek totiž lze označit pouze nezralá semena rostliny hrachu setého nebo dřeňového. Rozdíl mezi hráškem a hrachem je především v nutričních hodnotách. Zatímco v hrášku najdete větší podíl vitaminů, u hrachu se setkáte s více bílkovinami.
Prospěšný pro člověka je v obou podobách. Čerstvý hrášek obsahuje 80 % vody. Po usušení má hrách pouze 10 % vody. Sušením se změní nejen poměr vitaminů, minerálů, sacharidů a bílkovin, ale vzroste i jeho energetická hodnota. Čerstvý hrášek obsahuje více vitaminů rozpustných ve vodě, především C a K, ale méně látek minerálních. A pozor! Sterilováním ztrácí hrášek až polovinu svých vitaminů.
Tip do kuchyně
Pokud se rozhodnete hrášek tepelně zpracovat a nechcete, aby vařením ztratil svou svěží zelenou barvu, stačí použít jeden z následujících fíglů. Hrášek krátce povařte ve slané vodě a prudce zchlaďte. Pak ho přidejte do připravovaného pokrmu. Rychlejší variantou je přidat do vody, v níž se hrášek vaří, půl lžičky jedlé sody. O tom, že si lze hrášek vypěstovat i v paneláku na balkoně, jsme psali zde.