S máslem a sádlem v boji proti puchýřům na nohou

 Ostatní 
23. května 2020 15:42 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
První cesta do práce v nových botách vám může přivodit puchýř Depositphotos
Pokud vám boty úplně nesedí, může se vám snadno stát, že z nich budete mít puchýře na chodidlech, což opravdu není příjemné.

Jak puchýře nejčastěji vznikají a jak je správně ošetřit? I proti vzniku puchýřů z bot existuje fígl a navíc celkem jednoduchý.

Bacha na puchýře

Puchýře jsou kryté povrchové rány na kůži, jde vlastně o obrannou reakci organismu na přetížení. Puchýře se nejčastěji objevují na chodidlech a na rukou. A z čeho puchýře vznikají nejčastěji? Tak určitě za nimi může stát první vycházka v nových botách nebo když jsou vaše boty o něco větší či poněkud vytahané.

V čem je problém? Když vám v botě noha nesedí, začne se vám v nich při chůzi noha šoupat nahoru a dolů a výsledkem jsou právě již zmíněné nepříjemné puchýře na chodidlech. Každý sám dobře ví, že je důležité puchýře správně ošetřit, protože například takový zanícený puchýř na patě není vůbec dobrý.

Pokud jste si již puchýř uhnali

Protože u puchýřů hrozí, že se mohou snadno zanítit, je důležité si před jejich ošetřováním důkladně umýt ruce. Spousta lidí je zvyklá puchýř propíchnout jehlou. To lze, ale je nutné při tom být opatrný a dodržet čistotu. To znamená použít sterilní jehlu nebo alespoň řádně vydezinfikovat jehlu na šití a poté jemně vymáčknete tekutinu. Vyfouklý puchýř pak ještě musíte vyčistit a vydezinfikovat.

Pokud bude rána volná a nenazujete znovu botu, tak ji nezakrývejte, bude lepší, když bude dýchat. Pokud však ještě máte v plánu obuv nasadit, a tudíž se bude dále rána třít o botu, určitě ji zalepte náplastí či zavažte obvazem, což ránu ochrání před dalším sedřením.

Jak předejít puchýřům

Než ošetřovat již vzniklý puchýř, tak je mnohem lepší mu předejít. Pokud nechcete již žádné puchýře, existuje na to jeden trik. Jak se vyhnete těmto nepříjemným ranám? Klíčové je snížit tření. I ponožky jsou však na to krátké. Podle babských rad pomáhá boty důkladně vymazat obyčejným máslem a pokud byste neměli máslo, lze místo něj použít také sádlo. Pokud chcete mít jistotu, že máslo zabere, tak si jím potřete také ještě chodidla a poté můžete vyrazit ven. Uvidíte, že se vám puchýře vyhnou. Dále čtěte: Pokud vám doma zbyl zbytek zvětralého piva, můžete ho ještě využít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47