Jaké jsou nejčastější dětské zlozvyky a jak je řešit

 Děti 
22. května 2020 08:12 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cucání palce ve starším věku může vážně ohrozit postavení zubů dítěte Depositphotos
Téměř každé malé dítě má v určitém období nějaký zlozvyk. Většinou jsou to zlozvyky nepůvabné, nespolečenské, mnohé z nich odporují základním hygienickým pravidlům a navíc mohou některé z nich ovlivnit zdraví dítěte.

Podle psychologů jsou dětské zlozvyky ventilem, který zmírňuje emocionální přetlak. Když se cítí dítě ve stresu, je unavené, nejisté, nebo jen unuděné, občas volí svoje osvědčené metody, jak si ulevit. Většina dětí se jich zhruba do 4 let nepozorovaně zbaví, někdy to ale může být obtížnější. Že jde skutečně o problém, poznáte tak, že ho dítě bude dělat i poté, co mu jej zakážete či znemožníte vykonávat. A zároveň bude reagovat zlostně až vztekle. 

Obecné řešení

Při odstraňování zlozvyků musíme postupovat krok za krokem, bez stresu, trpělivě a důsledně.

  • Uvědomit si  zlozvyk dítěte a pokud je schopno chápat, upozornit ho na něj.
  • Zjistit příčinu, která vedla ke zlozvyku, a situace, ve kterých se objevuje.
  • Řešení příčin, čím dříve, tím lépe.
  • Odvykání zlozvyku, vytvoření náhradního chování za zlozvyk, drobné odměny a časté pochvaly za snahu i konečný výsledek.

Stále musíme mít na paměti, že dítě potřebuje při této složité cestě naši pomoc, porozumění a podporu!

Nejčastější dětské zlozvyky a jak se jich zbavit

Cucání palce

Asi polovina tříletých dětí si cucá palec. Obvykle si toho všimnete v prvním roce života a samovolně obvykle zmizí do konce čtvrtého. Pokud nadále přetrvává, měli byste ho řešit. Může mít totiž za následek zkřivení předních zubů a dítě později musí nosit rovnátka. Může si také velmi citelně poškodit pokožku prstů. Proto je žádoucí tohoto zlozvyku dítě co nejdříve zbavit.

Řešení

Nejmenším dětem nabídněte raději dudlík, starším dětem zkuste vysvětlit, že to vážně není hezké, že to velké děti nedělají, ať tuto libůstku přenechají raději nějakému miminku. Při odvykání mu nabídněte určitý systém odměn podle toho, co dítě bude motivovat.

Prst v nosíku

Jde o zlozvyk, který ostatním lidem připadá jako nejošklivější. Takové „dloubání” v nose dokáže být pro dívající se pěknou zkouškou nervů. V zásadě „obsah” nosíku není zdraví škodlivý – žaludeční šťávy se s ním vypořádají a bakterie zneutralizují, ale tento zlozvyk je společensky nepřijatelný. Navíc při tomto zlozvyku z nosíku zůstává na dětských prstíčcích plno bakterií, které mohou za pozdější infekční onemocnění.

Řešení

Doma by neměl být vzduch příliš suchý, proto je vhodné udržovat příjemné mikroklima pomocí zvlhčovačů, odpařovačů s vodou nebo spreje. Pravidelné rosení takovým sprejem pomáhá udržovat sliznici dětského nosíku vlhkou. S potomkem pravidelně probíráme slušné chování a jeho důležitost. Zkrátka - neustále budeme zdůrazňovat, že vrtat se v nosíku je neslušné.

Neumyté ruce

Umytí rukou mýdlem zlikviduje 200 milionů bakterií. Bohužel, aby se to stalo pro dítě samozřejmostí a zvykem, je nutné se obrnit.  Navíc neumyté ruce mohou způsobovat žaludeční či jiné infekce. Děti mohou podlehnout žaludeční či jiné infekci, nakazit se hlísty a častěji je trápí nemoci z prochlazení.

Řešení

Dítě si musí uvědomit, že ruce se umývají před každým jídlem a po použití toalety. Malé děti se samozřejmě zpočátku neobejdou bez pomoci rodičů nebo jiného dospělého člověka. Měli bychom dbát na mytí ručiček minimálně pětkrát denně. Naučme děti správné hygieně již v útlém věku.

Cucání žínky při koupání 

Ochutnává vaše dítko rádo vodu z vany? Voda z vany není sama o sobě nijak nebezpečná. Mnohem větší nepříjemností se může stát ochutnávání gumové kachničky nebo žínky.

Řešení

Zaveďte pravidlo, že do koupelny s sebou vezmete vždy lahvičku s čajem či šťávou. Je bezpodmínečně nutné, aby ji dítě vidělo. Tak si totiž zvykne, že nápoj je kdykoli po ruce. Po koupání důkladně osušíme hračky i žínku - většina mikrobů sucho nepřežije.

Kousání nehtů

Kousání nehtů není nic neobvyklého ani u dospělých. Kouše si je asi třetina dětí, začíná obvykle na začátku školního období a může pokračovat až do období dospívání. V té době tímto zlozvykem trpí asi 60 % dětí. Okusování nehtů je vnějším projevem vnitřního napětí v člověku. Častěji se objevuje u nervózních dětí se sklony k obavám, vyskytnout se ale může i u jinak šťastných a spokojených jedinců.

Je dědičné, a proto ho můžeme vysledovat i v několika generacích po sobě. První projevy přicházejí kolem třetího roku věku a zesilují obvykle s nástupem do školy, kdy přibývá povinností a příčin k úzkosti.

Řešení

Kárat dítě za tento zlozvyk obvykle nemá smysl, neboť dítě si nehty okusuje nevědomky. Přílišný tlak mívá efekt právě opačný a způsobuje ještě závažnější psychické problémy. Nejlépe uděláte, když dítěti zaměstnáte ruce. Malý gumový míček nebo hračka zabaví ruce, které by jinak skončily v ústech. Také žvýkání nebo cucání bonbónů může dítěti pomoci překonat napětí, které pociťuje. Dítěti také vysvětlíme, proč je okusování nehtů škodlivý zvyk. Za odnaučení slíbíme dárek.

Méně časté zlozvyky

Skřípání zubů

O tomto zlozvyku postižení ani nevědí, většinou skřípou zuby v noci ve spánku. Kárání proto není na místě. Většinou jím trpí děti netrpělivé, ctižádostivé a něčím se užírající. Zatínání zubů ale není normální a navíc jim škodí, mohou totiž vést až k uvolňování zubů z dásní. Tento zlozvyk řešte.

Řešení

Učte dítě, aby uvolňovalo čelist. Existují i chránítka na zuby a podobně. Stres zřejmě nebude jedinou příčinou, může jí být i špatný skus. Proto je nutné navštívit lékaře.

Tlučení hlavou

Tluče vaše dítko často hlavou o zeď? Většinou proto, že se vzteká, vzdoruje a chce něco, co mu odpíráte. Vyskytuje se sice zřídka, ale je tu. Tlučení může dítě provádět také v postýlce po ránu nebo večer před spaním. Vypadá to nebezpečně, ale jen málokdy dojde k úrazu. Obvykle zmizí do třetího roku života.

Řešení

Ignorujte je. Pouze v případě, že by dítě tlouklo do skutečně hodně tvrdých předmětů, se poraďte s lékařem - hrozí ublížení na zdraví.

Tiky

Těmi trpí až 20 % dětí. Výskyt trvá většinou jeden rok a pak sám zmizí. Patří sem nejčastěji mrkání, kousání a olizování rtů, záškuby hlavy, třesení rukama apod.

Řešení

Je dobré na ně nereagovat, nekomentovat je, někdy je dobré dítě zklidnit pouhým tělesným dotykem. Jedná se o zlozvyk, který se odstraňuje velmi složitě, hlavně proto, že jde o krátkodobý záškub, který si dítě ani neuvědomuje. U tohoto zlozvyku je nutné zjistit především příčinu vzniku a poradit se s odborným lékařem.

Zlozvyky nedramatizujte

I když se říká, že podobné projevy dětské psychiky můžou vést až k neuróze, u většiny dětí se to nestane. Samy dříve či později zjistí, že se podobné věci ve veřejných prostorách nedělají, začne jim více záležet na tom, jak je okolí vnímá. Chce to tedy klid. Upozorňovat, že se věc dělat nemá nebo se to už nehodí, rozhodně není od věci. Jen se straňte cholerickým výbuchům, které neurózu vypěstují s mnohem větší pravděpodobností než nějaký zlozvyk.

Jenom žádní odborníci

Pokud se zlozvyk nějak výrazně nevymyká věku dítěte, pak buďte trpěliví a nezveličujte ho. Návštěvy psychologů nejsou nutné, dokonce ani vhodné. Zbytečně byste dodali dítěti pocit, že s ním není něco v pořádku. Tím byste mohli křehkou psychikou do budoucna nepříjemně zacloumat a nadělat více škody než užitku. Poradit se individuálně sice můžete, pokud už nevíte, kudy kam, ale vaši ratolest s sebou zpočátku určitě neberte.

Snažte se mu sami být dobrým příkladem. Protože některé zlozvyky přejímají potomci právě od rodičů. O zlozvycích dospěláků jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve