Jak se zbavit zlozvyků, které mohou mít dopad na váš vzhled i zdraví

 Zdraví 
19. května 2020 08:11 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Prokřupávání kloubů je nebezpečný a nepříjemný zlozvyk Depositphotos
Trápí vás už léta nějaký zlozvyk, kterého se nemůžete zbavit, i když vám škodí na kráse? Ať už je to kousání nehtů, škrábání po těle nebo mačkání pupínků. Poradíme vám, jak se jich zbavit.

Mít zlozvyk je přirozené. Každý z nás jich u sebe dokáže vyjmenovat hned několik. Jenže není zlozvyk jako zlozvyk. Některé jsou relativně neškodné a možná jsou spíše otravné, ale jiné mohou skutečně a vážně škodit našemu zdraví. Některé zlozvyky si snad všichni neseme už od dětství. Od okusování nehtů, přes podpírání hlavy u stolu, až po hlasité žvýkání.

V průběhu dospívání je ale vhodné si tyto chyby uvědomovat a snažit se je odstranit. V drtivé většině zlozvyky vyvolává nervozita, stres, strach nebo obyčejná nuda. Bohužel zlozvyky vykonáváme nevědomě a dobrovolně. V tomto článku si přečtete, jaké jsou nejhorší zlozvyky a jak se jich zbavit. Především se zkuste soustředit na svou činnost a na to, abyste si svůj zlozvyk začali uvědomovat. Pojďme se podívat na druhy zlozvyků a jak se jich zbavit.

Okusování nehtů

Snad mezi nejhorší zlozvyky patří okusování nehtů a kůžičky kolem nich. Tento zlozvyk je však nejen estetickým problémem, ale také zdravotním. Pokud si neustále nehty nebo kůžičku okusujeme, vznikají záděry, které nás nutí znovu si je okusovat. V krajních případech pak může dojít k silným a nepříjemným zánětům, které vyléčíte jen s odborným lékařem. Navíc jsou ruce po okusování nevzhledné a při dlouhodobějším okusování nám začnou nehty vyrůstat až někde v půlce posledního článku prstu a mohou vznikat tzv. žabí prsty. V podstatě jde o projev vnějšího napětí, které ventilujeme na vlastní osobě. 

Řešení

Existují různé laky s extrémně hořkou příchutí, které mají tohoto zlozvyku zbavit. Možností jsou také gelové nehty nebo dechová cvičení k odbourání nervozity. Posloužit může také speciální dřívko, které můžete okusovat místo nehtů nebo rady našich babiček – namočit prsty v pepři. V každém případě však udržujte nehty co nejkratší a použít můžete také vyživující lak. Upravené nehty se vám už nebude chtít znovu hyzdit.

Škrábání

Dalším zlozvykem je škrábání ve vlasech či kdekoli po těle. V tomto případě se jedná o projev nejen nervozity, ale hlavně nejistoty. Škrábáním na sebe člověk však upozorňuje. Může dojít k podráždění pokožky, jejímu zanícení, následně pak k hnisajícím rankám, po kterých mohou zůstat nepěkné jizvičky. Navíc, neustálé hrabání ve vlasech, škrábání se na rukách nebo na zádech nepůsobí vůbec společensky dobře a některým lidem to může být i nepříjemné. Při škrábání na zádech si můžete také rozškrábnout mateřské znaménko, takže máte zaděláno na pořádné problémy.

Řešení

Důležité je si tento zlozvyk uvědomit, což je prvním krokem k jeho ovládnutí. Jakmile se dostaví touha po škrábání, snažte se ruce volně složit do klína a soustředit se na něco úplně jiného. Neustále se však kontrolujte.

Hltání a mlaskání

K tomuto zlozvyku obyčejně propadají lidé, kteří jsou v neustálém spěchu. Na oběd tedy podle sebe nemají dostatek času a jídlo do sebe prostě nahážou. Nevyhnutelné je v tomto případě i mlaskání, a nedej bože i říhání. Způsobuje ho množství vzduchu, které při tomto způsobu stravování do sebe dostanete. Dávno pryč je doba, kdy hlasité odříhnutí bylo považováno za jakousi pochvalu kuchařce. V dnešní době jsou všechny tyto projevy při jídle prostě absolutně nepřípustné. 

Řešení

Na každé jídlo si vyčleňte aspoň půl hodinu a každé sousto se zavřenou pusou důkladně pokousejte. Tím se zbavíte nejen nepříjemných stavů při trávení, ale také minimalizujete objem vzduchu, který do sebe dostanete.

Mačkání pupínků

Ačkoliv bychom mohli tento zlozvyk považovat za málo nebezpečný, protože pupínky si většinou vymačkáváme v soukromí, opak je pravdou. Zanícený pupínek není nic jiného než bakterie ucpaná v póru. Vymáčknutím ve skutečnosti zatlačujete bakterii ještě hlouběji. Obličej se obvykle ještě více zanítí, pupínek se zvětší do obřích rozměrů a po zmizení zůstane pravděpodobně ještě památka v podobě jizvičky. Čištění pleti raději přenechejte kosmetičce, která má nejen potřebné nástroje, ale také vědomosti jak postupovat šetrně k pleti.

Řešení

Pupínek je lepší ošetřit tea tree olejem nebo gelem z aloe vera a počkat, až se sám zahojí. Je to rychlejší a bez bolesti. Je to však o vaší vůli, když na pupínek nebudete myslet, uvidíte, že se vám tento zlozvyk podaří překonat. Pomoci si můžete také kvalitní péčí o pleť, která vás pupínků nadobro zbaví. Od pravidelného čištění, přes masky, až po návštěvy u kosmetičky.

Prokřupávání kloubů

Je nebezpečný a nepříjemný zlozvyk. Protahováním a prokřupáváním prstů, kloubů, kotníků nebo dokonce krční páteře se projevuje člověk s malým sebevědomím a nejistotou v kolektivu. Křupáním se tito lidé chtějí zviditelnit a upozornit na sebe „něčím výjimečným“. Ale pozor na nepříjemné zdravotní komplikace, které by mohly v krajním případě skončit bolestivou operací a následnou několikaměsíční rekonvalescencí.

Řešení

Jakmile se při křupání přistihnete, snažte se odvést pozornost jinam, zaměstnejte ruce, nohy i hlavu. Podle odborníků totiž prokřupávání kloubů vede k jejich rozvolnění, horší stabilitě, přetěžování okolních měkkých tkání a v konečném stadiu také ke strukturálním změnám ve vlastním kloubu a jeho degeneraci třeba v podobě artrózy.

Křížení nohou

Na první pohled elegantní a sexy způsob sezení u žen. Ve skutečnosti absolutně nevhodný způsob z hlediska zdraví. Ženy, které takto sedí nejčastěji, by měly myslet na to, že si dláždí cestu k nepěkným a bolestivým křečovým žilám. Ty dnes trápí přibližně každou třetí ženu. Kromě toho si křížením nohou můžete přivodit i bolesti zad, zejména v oblasti beder. Zkřížené nohy zamezují správnému proudění krve z dolních končetin. Také zatěžují nerovnoměrně pánev a nutí vás k hrbení, které s sebou přináší další zdravotní komplikace, například bolesti zad.

Řešení

Zaměřte svou pozornost na své nohy při sezení. Správně by se mělo sedět nohama vedle sebe, kolena by měla být ohnuta do pravého úhlu a záda by se měla opírat o židli celou plochou. Někdy to dá pořádnou fušku, ale určitě po čase zjistíte, že se to vyplatí.

Šťourání v nose

Evidentně jeden z nejodpudivějších zlozvyků, který naštěstí není na veřejnosti příliš rozšířen. Zkuste se ale třeba v autě na křižovatce rozhlédnout kolem sebe a zaměřit se na řidiče, kteří stojí kolem. Určitě najdete minimálně jednoho řidiče s prstem v nose. Šťourání v nose prozrazuje, že dotčený člověk je absolutní ignorant etikety a zásad slušného chování. Jde o nechutný, ale také vysoce odpudivý zlozvyk. Proto budeme věřit, že se vás netýká.

Řešení

Prvním impulzem pro šťourání v nose je suchý vzduch v místnosti. Ten pak spouští potřebu šťourání, které si pak přinášíte i domů. Pořiďte si tedy domů nebo do kanceláře výkonný zvlhčovač a pořádnou zásobu papírových kapesníků. Ke zvlhčení nosních sliznic můžete také použít mořskou vodu, kterou zakoupíte v každé lékarně. A hlavně myslete na to, že ani v autě nejste neviditelní.

Existuje řada dalších zlozvyků, o kterých možná ani nevíte. Příkladem je třeba nevhodné mnutí a zakládání rukou, zvednuté prkénko, kouření, hraní si s předměty, nepřípustné je brát do ruky příbor na stole a jakkoli jej překládat, pokládat lokty na stůl nebo je mít na stole a dlaněmi si podpírat hlavu. Na všechny však vyzrajete, budete-li si je uvědomovat a hlavně chtít se jich zbavit. Jaké zlozvyky mohou mít vaši mazlíčci, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod