Konzistence, zápach a barva stolice hodně napoví o vašem zdraví

 Zdraví 
12. května 2020 07:22 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Silný zápach stolice může znamenat, že máte intoleranci na nějaké potraviny Depositphotos
Vyprazdňování není zrovna téma, které byste řešili se svými přáteli u piva. Jde o tabu, o kterém se většina lidí stydí mluvit. Díky pravidelnému sledování stolice však můžete přijít na to, že s vaším tělem není něco v pořádku. Ověřte si to.

Konzistence, vůně a barva stolice o vašem těle může napovědět mnohé, proto nezanedbávejte její kontrolu. Klasická stolice má hnědou barvu, válcovitý tvar a zapáchá pouze lehce. Cokoliv, co se v tomto případě odchyluje od normálu, vypovídá něco o vašem zdraví.

Barva stolice

Bílá

Stolice může mít bledou až bílou barvu při výskytu žlučníkových kamenů a zánětu žlučníku. Žluč se nemůže dostat do trávicího traktu, protože žlučovod je něčím zablokován. Zpravidla se jedná o kámen, ale může se tam objevit i nádor. Když se žluč nedostane do střeva, stolice bude mít bílou barvu.

Zelená

Pokud máte zelenou stolici, může to být způsobené pouze zvýšenou konzumací potravy, která obsahuje zelené barvivo, což má listová zelenina. Pokud jste zeleninu nejedli, může jít o informaci, že strava prošla střevem rychleji než standardně. Zelenou stolici můžete mít i po užívání některých antibiotik.

Černá

Stolice se může zbarvit do černa, pokud jste snědli velké množství stravy obsahující železo. Není to však vždy pravidlem. Může to poukázat i na natrávenou krev. Znamená to krvácení v žaludku či horní části tenkého střeva. To většinou vzniká kvůli vředům či nádorům.

Krev ve stolici

Ve stolici se může objevit krev z mnoha důvodů. Může jít o pouhé poranění konečníku, anebo se tak projevuje nádor v tenkém či tlustém střevě. Záleží na tom, zda máte další příznaky, které by onemocnění odpovídali. Krev ve stolici se objevuje i lidem, kteří trpí Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou.

Konzistence stolice

Hrudkovitá stolice

Pokud nemáte stolici v celku, může to signalizovat začínající zácpu. Znamená to, že pijete málo tekutin a stolice není měkká, nýbrž tvrdne. Může to také znamenat, že se nestravujete příliš dobře, protože vám chybí vláknina.

Kašovitá stolice

Stolice může být i velmi řídká, často přerůstá v průjem. Příčinou může být nadměrně rozmnožení kvasinek a bakterií v tlustém střevě. Kromě toho můžete mít intoleranci na některé potraviny. Kašovitá stolice se často objevuje i lidem, kteří jsou ve velkém stresu.

Silný zápach stolice

Pokud pozorujete, že vaše stolice dlouhodobě silně zapáchá, můžete mít intoleranci či alergii na určité potraviny. Trávicím traktem projde nestrávená potravina, která začne v tlustém střevě kvasit a stolice bude velmi zapáchat. K tomu vás ještě může trápit nadýmání.

Pokud má vaše stolice nepříjemně silný zápach jen občas, znamená to, že váš trávicí trakt někdy určité potraviny nezpracuje dobře. Dále čtěte: Proč vás může bolet vyprazdňování?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve