Spousta lidí se mylně domnívá, že konzumací vitaminu C zabrání vzniku nachlazení

 Zdraví 
06. května 2020 07:41 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vitamin C je v poslední době velmi oblíbený JumpStory
Vitamin C je v poslední době velmi oblíbený, protože je o něm obecně známo, že posiluje imunitu. Při rychlém šíření koronaviru po něm sahá spousta lidí. Problém spočívá v tom, že většina si myslí, že díky pravidelné konzumaci vitaminu C mohou předejít nachlazení. To však bohužel není pravda.

Vitamin C je snadno dostupný. Můžete si ho pořídit v lékárně ve formě tabletek. Pokud preferujete přírodní produkty, můžete pravidelně jíst ovoce, které vysoké množství vitaminu C obsahuje. Oblíbený vitamin C imunitu sice posiluje, ale před vznikem nachlazení vás nezachrání. To však neznamená, že byste ho měli přestat konzumovat.

S vitaminem C nachlazení nezabráníte

Spousta lidí se mylně domnívá, že konzumací vitaminu C zabrání vzniku nachlazení. Tuto nesprávnou představu hlásal do světa nositel Nobelovy ceny Dr. Linus Pauling v druhé polovině minulého století. Tvrdil, že vysoké dávky vitaminu C dokáží zabránit běžnému nachlazení. Vycházel ze své studie, kterou zkoumal na dětech ve švýcarských Alpách. Následně ji zobecnil na celou populaci.

V následujících letech bylo však jeho tvrzení vyvráceno dalšími 29 studiemi, kterých se účastnilo více než 11 tisíc lidí. Zjistilo se, že užívání alespoň 200 miligramů denně snižuje riziko vniku nachlazení zhruba na polovinu. Šlo však pouze o jedince, kteří se aktivně věnovali sportu několik hodin denně. U běžné populace se riziko vzniku nachlazení při užívání vitaminu C bohužel nesnížilo.

Potřebné množství

Některé studie naznačují, že lidský organismus by měl dostat osm tisíc miligramů vitaminu C denně, aby ho to ochránilo před vznikem nachlazení. Problém spočívá v tom, že organismus více než 400 miligramů vitaminu C nevstřebá a vyloučí ho v moči.

Navíc denní dávka přesahující dva tisíce miligramů může člověku způsobit nevolnosti. Doporučená denní dávka vitaminu C se pohybuje mezi 80 až 100 miligramy u dospělého člověka. Pokud jste nemocní, dávku můžete zvýšit na dvojnásobek.

Vitamin C zkracuje délku nachlazení

S konzumací vitaminu C sice nákaze nepředejdete, ale jednu dobrou zprávu pro vás máme. Když onemocníte, konzumace vitaminu C vám pomůže nákazu překonat rychleji. Posílí vám imunitní systém, který se s nemocí bude schopný vypořádat lépe.

Organismus vitamin C potřebuje

Lidský organismus si sám vytvářet vitamin C neumí, ale potřebuje ho. Důležitý je zejména pro imunitní funkce, absorpci železa či zdravou pokožku. Měli byste dbát na to, abyste každý den alespoň malou dávku vitaminu C snědli.

Prokázalo se sice, že nemoci nedokáže předejít, ale potřebný pro organismus zcela jistě je. Rozhodně ho tedy nepřestávejte jíst. Dále čtěte: Trápí vás nedostatek železa? Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které vám pomohou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve