Zdraví pod kontrolou aneb pořiďte si domů tlakoměr

 Zdraví 
29. dubna 2020 06:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat lze tlakoměr na zápěstí nebo na paži Depositphotos
Tlakoměry začínají být v poslední době stále častější výbavou domácích lékárniček. Kvůli zjištění krevního tlaku už nemusíte čekat na kontrolu u lékaře, ale v pohodlí domova si jej změříte za pár minut. Využijí ho nejen starší či nemocní lidé, ale i ženy v těhotenství nebo přijde vhod i při stresujícím zaměstnání.

Měřič krevního tlaku můžete sehnat na zápěstí nebo na paži. Při výběru se v první řadě zaměřte na náročnost ovládání. Mělo by být snadné a především zvládnutelné jednou rukou. Hledejte proto takový přístroj, který má jednoduché ovládání, velká tlačítka a dobře čitelný displej. V ideálním případě by pro zjištění tlaku nemělo být potřeba víc než jedno stisknutí tlačítka. Když už si člověk chce změřit tlak doma, vyžaduje přesné hodnoty. Z toho důvodu si zkontrolujte, zda je přesnost a spolehlivost tlakoměru ověřena klinickými testy v laboratoři.

Následně se rozhodněte, zda vám bude při měření stačit jednoduchá informace o hodnotách tlaku, nebo požadujete další funkce. Vybrat si totiž lze i přístroj, který je schopný ukládat hodnoty do paměti, porovnávat je v čase a upozornit na kritické hodnoty. Další funkcí může být akustický signál na začátku a na konci měření, varovná indikace při roztřeseném zápěstí při měření, automatické vypnutí, což zvyšuje životnost baterie i možnost propojení s mobilní aplikací nebo jde také nastavit možnost měření a ukládání pro více osob.

Na velikosti záleží

Nezapomínejte ani na velikost manžety, která je velmi důležitá pro správně fungování. Čím objemnější máte rameno, tím větší musí být manžeta, jinak mohou být nepřesně naměřené hodnoty příliš vysoké. Změřte si obvod ramene uprostřed mezi loketním a ramenním kloubem a podle obvodu si vyberte vhodnou manžetu. Standardní manžeta je pro obvod paže od 22 do 32 centimetrů. I když jsou manžety většinou dělané z odolnějšího materiálu, i přesto dávejte pozor na její možné poškození. S poškozenou manžetou by totiž přístroj nefungoval správně. Jak vybrat vhodný koberec do domácnosti, jsme psali zde

Cena tlakoměrů se hodně liší, sehnat můžete přístroj za několik set korun i za několik tisíc. Vždy záleží na množství funkcí, přesnosti, kvalitě zpracování, velikosti paměti i příslušenství. Měřič tlaku funguje buď na principu napájení bateriemi nebo ze sítě.

Jak správně změřit tlak?

  • Minimálně 10 minut před měřením se vyhněte jakékoli fyzické námaze.
  • Při měření tlaku vždy seďte a pokuste se být maximálně uvolnění.
  • Při měření nemluvte a nehýbejte se.
  • Alespoň půl hodiny předem nepijte kofeinové ani alkoholické nápoje.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008