Jezte fazole. Pomohou vám vyhnout se infarktu i rakovině

 Zdraví 
23. srpna 2020 09:18 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fazole a další luštěniny by měly být v naší stravě alespoň dvakrát týdně Pixabay
Obecně se ví, že jsou fazole zdravé, ale že by měly schopnost nás ochránit před infarktem či dokonce rakovinou? Budete překvapeni, ale je tomu tak. Máme zajímavé informace.

Fazole mají svůj domov ve Střední a Jižní Americe, ale rozšířily se do celého světa a tvoří na mnoha místech doslova páteř výživy obyvatel. I u nás nabývají na popularitě, což je velmi dobře. Vysvětlíme si, proč to tak je.

Obsah zdraví prospěšných látek

Fazole obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek. Vedle vlákniny zde najdeme bohatý zdroj rostlinných bílkovin, ale také některých vitaminů. Konkrétně jde o B1, B6, vitamin E, vitamin K a kyselinu listovou, které je ve 180 gramech vařených fazolí až 74 procent doporučené denní dávky. Vedle toho zde najdeme různé ceněné minerály, které v dnešní uspěchané době chybí. Jde o draslík, fosfor a hořčík. Jejich obsah je ve výše uvedeném množství prakticky na čtvrtině doporučovaného množství, takže je patrné, že jedna porce fazolí může mít docela zásadní vliv na naše zdraví. Vedle již uvedeného jsou fazole slušným zdrojem železa, obsahují též zinek, měď, mangan a selen.

Jak chrání naše cévy

Pozitivní působení fazolí na naše cévy se odehrává hned na několika frontách. Jednou je ovlivňování hladiny zlého a hodného cholesterolu přesně v tom kýženém směru – tedy hodného více, zlého méně. Vedle toho ale omezují fazole vznik zánětlivých procesů v těle, což zase pozitivně ovlivňuje stav našich cév. Zkušenější čtenáři už také vědí podle obsahu přítomných látek ve fazolích, že budou mít vliv na správné odbourávání homocysteinu, což má zase pozitivní vliv na rozvoj mnoha civilizačních onemocnění včetně rakoviny, infarktu i mrtvice. Více o tom najdete v článku zde.

Další účinky

Konzumace fazolí má ale své pozitivní dopady na celkové zdraví. Pomáhá snižovat hmotnost. Ačkoliv fazole obsahují i zdroj komplexních sacharidů, nejsou energeticky příliš vydatné, a tak jsou vhodnou potravinou pro různé diety. Pravidelný příjem fazolí pomáhá chránit naše tělo před vznikem cukrovky. Každopádně snižují hladinu cukru v krvi, a to i u glykovaného hemoglobinu.

Negativa

Ne každý může jíst fazole, a ne každé fazole jsou vhodné. Pokud nemá člověk funkční enzym G6PD, může dojít při konzumaci fazolí fava ke vzniku anémie. U jiných dochází k nadýmání, které lze eliminovat delším namáčením a varem. Zejména červené fazole jsou bohaté na toxický lektin, který může vést k nevolnosti. Opět důkladná tepelná příprava tyto problémy řeší. Je ostatně známo, že fazole nedostatečně tepelně upravené jsou jedovaté s výjimkou fazolí mungo a adzuki.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47