Obyčejná okurka je klíčem ke zdraví. Máme doporučení, jak její účinky nejlépe využít

 Zdraví 
19. srpna 2020 08:45 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Salátová okurka je při pravidelné konzumaci velmi zdravá Pixabay
Běžná a v létě dobře dostupná zelenina je klíčem k našemu zdraví. Víte, jaké všechny nemoci vám pomůže zahnat? A víte, jak ji nejlépe využít? Máme dobrá doporučení.

Na trhu jsou různé druhy okurek. Můžete si je také vypěstovat na zahrádce nebo dokonce jen v kbelíku na balkoně. Většinou je jíme, protože nám chutnají, ale jejich zdravotní účinek je překvapující.

Co obsahuje

Salátová okurka obsahuje minimálně 90 procent vody, což je významné z hlediska jejího působení na lidské tělo. Najdeme tu ale i dostatek vitaminu C, vitaminu A a vitaminů B. Z prvků je zastoupena síra, mangan, fosfor, vápník a draslík. Najdeme v ní i hořčík, kterého míváme značný nedostatek. Podle druhu obsahuje různé množství jadérek. Máte-li potíže s trávením, vybírejte si spíš dlouhé okurky s minimem jader. Jinak se nevyhýbejte žádným druhům. Výhodou je i obsah vlákniny, která nám také často chybí.

K čemu nám poslouží

Díky vysokému obsahu vody a obsaženým minerálům a vitaminům je okurka skvělá na různé neduhy. Je zcela zásadní potravinou pro všechny, kdo chtějí zhubnout, protože má jen minimum kalorií. Samozřejmě to nefunguje, pokud si ji dáte k řízku se salátem, ale jestliže budete pravidelně jíst salátové okurky jako chutnou a zdravou svačinu, brzy poznáte jejich výhody.

Dobrý mix vitaminů a minerálů podporuje náš imunitní systém. V tom je okurka na tom podobně jako jiné druhy zeleniny. Ale okurka dokáže vedle toho naše tělo i dobře detoxikovat. Vyplavuje z našeho těla různé škodliviny. Dáme si tak do pořádku naše játra či ledviny. Velmi pomáhá také naší pokožce, která je díky tomu mladistvější.

Na pokožku můžeme okurku též přikládat. Ať už použijeme oloupané slupky nebo kolečka okurky, která přikládáme na postižená místa, vždy pomohou. Jakmile se vám tedy objeví otoky v oblasti očí, máte někde vrásky či vysušenou pleť nebo dokonce spáleniny od slunce, zapojte do akce okurku. Nejlépe zvnějšku i vnitřně.

Okurky nám pomáhají upravovat krevní tlak, udržují zdravé srdce i cévy, dodávají tolik potřebnou vodu. Okurky také bojují proti zánětům v ústní dutině a tím pádem i proti zápachu z úst. Když okurkovou šťávu budete kombinovat s mrkví, můžete se zbavit i potíží s artritidou.

Jak konzumovat

Docela nejjednodušší je dobře omytou okurku prostě jíst tak, jak je. Je určitě lepší ji využít takto než strouhat, protože strouháním přijdeme o hodně vitaminů. Ale pochopitelně, že i saláty z nastrouhané okurky či okurky na plátky mají svůj smysl. Chcete-li z okurky připravit vydatnější jídlo, smíchejte ji se smetanovým jogurtem, přidejte podrcený česnek a podle chuti třeba nasekané vlašské ořechy. Ty dodají také mnoho potřebných látek, jak si můžete přečíst třeba zde. Přisolte. Získáte tak velmi zdravou svačinu či lehkou večeři, která vás zasytí a dodá vám potřebné živiny na mnoho hodin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008