Rychlé hubnutí bez jo-jo efektu. Zkuste měsíc na Whole30
Mít dokonalé křivky, to je sen každé ženy. Bohužel, často se toho většna z nich snaží dosáhnout pomocí drastických diet, při nichž riskují své zdraví. Mnohdy stačí zcela málo. Správnou kombinaci cukrů, tuků a bílkovin a kila letí dolů sama. A přesně na takovém principu je založen program "Whole30".
Restart těla
Program by měl během třiceti dní změnit přístup ke stravování. Během této doby se ozdraví stravovací návyky vyřazením všech surovin, které neprospívají tělu. Tedy vyřadit sladké, alkohol, kouření a především se zbavit přejídání. To vše vydržet celých třicet dní a pozorovat při tom, co se děje s tělem.
Hlavně nehladovět
Princip programu je postavený na tom, jíst takové porce, abyste mezi nimi nehladověli. Pokud se tak stane, je potřeba porce upravit. Je potřeba, aby každé vaše jídlo obsahovalo nejlépe sezonní zeleninu a vejce nebo maso. Myslíte si, že je potom takový jídelníček stereotypní? Není to tak. Díky programu zjistíte, kolik druhů například zeleniny vůbec existuje a doposud jste ji neochutnali. Navíc si většinu zeleniny můžete vypěstovat sami, a to ze zbytků. Jak na to jsme psali zde. Pojďme si tedy postupně představit to, co byste z jídelníčku měli vyřadit a naopak co do něj přidat.
Co nejíst
- žádný přidaný cukr, a to ani med, stévie, javorový sirup
- alkohol
- tabákové výrobky
- žádné obiloviny
- vyřadit všechny luštěniny, včetně tofu, tempehu či sojové omáčky
- žádné mléčné výrobky
Co jíst
- maso, ryby a mořské plody
- vejce
- zelenina
- ovoce
- zdravé oleje, ořechy
Začátek je těžký
Nebude to snadné, s tím počítejte. Pokud jste byli zvyklá celý život dát si na snídani pečivo nebo jogurt, na oběd těstoviny a k večeři třeba to, co zbylo od oběda, tak to bude pro vás opravdu náročné. Asi budete prvních pár dnů trpět jako zvíře, ale po pár dnech si tělo zvykne a naučí se rozložit si energii na celé dopoledne, aby do oběda nepociťovalo hlad. Dokonce se budete divit, kolik množství máte sníst. Například bílkovin má být na velikost dlaně (nebo dvou, když makáte) a k tomu tolik zeleniny, aby vyplnila zbytek talíře. Tuky jsou součástí jídla a měří se podle typu na velikost palce nebo hrst. Tak směle do toho.