Naučte děti jezdit na inlinech. Poradíme, kdy začít i jak na to

 Děti 
20. srpna 2020 12:08 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kolečkové brusle se těší vzrůstající oblibě Depositphotos
Kolečkové brusle bývaly hitem předtím, než všichni usedli na kola a vyrazili na silnici nadýchat se čerstvých automobilových výparů. Jenomže bruslení se zase vrací zpátky do hry. Naučte své děti bruslit a užijete si v parku společně zdravou zábavu.

Kolečkové brusle jsou fakticky zábavou i sportem pro celou rodinu. Pokud jste v minulosti sami jezdili na inlinech, oprašte je, kupte je svým dětem a vyražte ven. Popřípadě se na kolečkových bruslích můžete naučit jezdit společně s dětmi.

Kdy začít

Pozdě samozřejmě není nikdy, ale pokud je řeč o dětech, ideálním věkem pro ně je 4 až 5 let. To už jsou totiž pohybově vyrovnaní a dokáží udržet stabilitu. V podobném věku malí hokejisté ostatně zkouší svoje první brusle na ledu.

Akorát nezapomeňte pořídit svým dětem nejen brusle, ale také samozřejmě chrániče na kolena i lokty a neztratí se ani helma.

Jak na to

Pokud jste zkušení bruslaři, rozhodně svoje dítě, které na kolečkových bruslích stojí poprvé, nevláčejte za sebou. Nejprve ho nechte na inlinech stát, aby se vůbec s bruslemi seznámilo a vyzkoušelo si, jak zvládne držet rovnováhu. A to není rozhodně nic, co je vyřešené za pět minut. Každému dítěti stání na bruslích a udržení rovnováhy může trvat různě dlouho, takže tento proces se rozhodně nesnažte urychlit, i kdyby to vašemu dítku trvalo několik dní.

Až nabyde vaše dítě jistotu, nechte ho na bruslích chodit. I tady to půjde různě rychle. Některé děti se po chvíli začnou pokoušet přirozeně o bruslařský skluz, jiné budou na bruslích chodit třeba několik lekcí.

Samozřejmě dítěti ukažte, jak se skluz dělá, ale do ničeho ho nenuťte. Postupně si na to přijde samo.

Nezapomeňte na základní postoj

Ten je pro dítě samozřejmě velmi důležitý. Musíte mu ukázat, že pro správné bruslení je důležité mít neustále mírně pokrčená kolena a být také v předklonu. Jinak se vlastně dítě nikdy nenaučí bruslit správně, a to jak na inlinech, tak na klasických bruslích.

Dětem také vysvětlete, že předklon jim rovněž pomůže zabránit případnému pádu při ztrátě rovnováhy. To by mělo pomoci, aby si dítě předklon pořádně zapamatovalo jako jeden z hlavních předpokladů pro správné a bezpečné bruslení.

A na závěr ještě rekapitulace. Dítě nechte nejprve si ve stoje na brusle a rovnováhu na nich přivyknout. Vysvětlete mu správný postoj při jízdě a nechte ho dělat na bruslích první kroky. Ukažte mu, jak se dělá skluz a dejte mu čas, aby si na to přišlo samo. Rozhodně ho na bruslích nevezte za ruku, ani ho nepřidržujte zezadu. Proč? Protože tak dítěti vlastně zabráníte mít správný postoj a jen mu pomůžete skácet se k zemi. Dále čtěte: Domácí kojeneckou výživu připravíte snadno a rychle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod