Chyby v hubnutí aneb co dělat, když se ručička na váze zastaví

 Zdraví 
21. srpna 2020 09:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejčastějšími příčinami, proč se hubnutí zastaví, je porušení některých zásad JumpStory
Zhubla jste, ale najednou už ručička váhy nejde dolů ani o deko? Zřejmě jste někde něco pokazili. Víme, co bývá nejčastější příčinou.

Kdo chce zhubnout, musí dodržet jednu věc: více energie vydávat než přijímat. A ruku v ruce s tím také začít sportovat. Není proto divu, že kdo se do toho opravdu pořádně obuje, tomu zprvu letí kila dolů velmi rychle. Po nějaké době ale nastává fáze stagnace. Ale nezoufejte. Příčin může být několik.

Zamyslete se

Těmi nejčastějšími příčinami, proč se zastaví proces hubnutí, je obvykle nedodržení stravovacích zásad, málo pohybu, anebo dokonce i regenerace. Snížit příjem je sice základ, ale nesmí být příliš velký. V takovém se totiž začínají ztrácet svaly a hubnutí se přirozeně zastaví. A bez svalů tuky prostě nezhubnete. Proč?

Bez proteinů to nejde

Svaly jsou pro hubnutí velmi důležité. Dokáží totiž zrychlit metabolismus. Takže pokud máte dostatek svalové hmoty, pak máte vyhráno. Ta totiž dokáže spalovat přebytečnou energii i v době, kdy třeba jenom sedíte nebo ležíte. Takže v době hubnutí nezapomínejte na kvalitní bílkoviny, které chrání stávající svaly před ztrátou. Co se týče množství, pak byste měli denně přijmout 1,5-2 g proteinů na kilogram tělesné hmotnosti. Takže například žena vážící 80 kg by měla denně sníst až 160 g bílkovin. Kde všude kromě masa je můžete nalézt, jsme psali zde. A samozřejmě je k tomu nutné přidat i odpovídající sport.

Jak ošálit tělo

Děláte vše správně, ale přesto se hubnutí nedaří znova nastartovat? Pak budete muset tělo trochu ošálit. Je to jednoduché. Na pár dnů si přidejte trošku více jídla. Vaše tělo si bude myslet, že deficit skončil a metabolismus se znovu nastartuje. Neznamená to však, že byste v tu chvíli měli jíst naprosto cokoliv, co vás napadne. Naopak. Dále dodržujte obvyklé stravovací návyky, ale pouze přidejte nebo uberte některé živiny, ideálně sacharidy ve formě těstovin, rýže, brambor nebo ovesných vloček.

Pozor na váhu

Pro hubnutí je vždy ideální spojit zdravé stravování s pohybem. Díky sportování budete nejenom budovat svalovou hmotu, ale během aktivity spotřebujete podkožní tuk jako energii. A právě proto by vás mohla zradit váha. Svaly totiž obecně váží více než tuk. Takže je dost možné, že když si stoupnete na váhu, tak zjistíte, že se ručička nijak výrazně nepohla dolů. Ale to neznamená, že nehubnete. Proto se kromě vážení pravidelně nezapomeňte měřit své obvody. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008